Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki ? to wasze ulubione danie czy zmora z dzieciństwa ? my bardzo je uwielbiamy za każdym razem gdy je gotuje wychodzą mi co raz to smaczniejsze. W moim domu rodzinnym często mama gotowała nam to danie i właśnie za zwyczaj były z zapalaną mąką utkwiło mi to w pamięci i też tak gotuję
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20306
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1070
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1253
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20306
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1070
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1253
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Składniki
Przygotować zestaw wołowy rosołowy, do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukaną wołowinę na rosół, marchew pokrojoną dowolnie lub starta na tarce jarzynowej oraz pokrojony seler. Całość zagotować i zmniejszyć ogień, gotować na wolnym ogniu do wygotowania się litra wody oraz do miękkości wołowiny. W czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny a następnie wsypać suszoną włoszczyznę, dodać ziela angielskie, liście laurowe i wsypać przyprawę uniwersalną
W międzyczasie gdy jeszcze wywar wołowy się gotuje przygotować flaki opłukać je kilkanaście razy w ciepłej wodzie do czasu aż woda z płukania będzie przezroczysta a nie mleczna. Jak już wołowina jest miękka wyjąć ją z wywaru i odstawić aby ostygła a do wywaru przełożyć flaki i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości i do czasu aż na wywarze pokarze się tak zwany kożuszek. Po tym czasie dodać pokrojoną w paski wołowinę i gotować do czasu aż zostanie pół litra wody, następnie dodać majeranek i jeszcze chwilę pogotować
Po chwili gotowania się na bardzo wolnym ogniu flaków z majerankiem dodać przygotowaną przyprawę do flaków i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu a w międzyczasie na suchą patelnię wsypać łyżkę mąki lekko ją podpalić zdjąć z ognia wlać do podpalonej mąki kilka chochel wywaru od flaków i rozprowadzić ją tak aby nie było grudek mąki. Zalać zasmażką flaki i jeszcze chwilę zagotować następnie zdjąć z ognia
Ugotowane flaki z zasmażką można zajadać z bułką pszenną lub chlebem kto jak lubi. Tak przygotowane flaki z zasmażką mogą być jako przekąska między posiłkami a nawet jak ktoś lubi można podać do stołu świątecznego ale to już zależy od gustu. Flaczki nie są wodniste lecz gęstawe i bardziej syte niż tradycyjne bez zasmażki