Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki ? to wasze ulubione danie czy zmora z dzieciństwa ? my bardzo je uwielbiamy za każdym razem gdy je gotuje wychodzą mi co raz to smaczniejsze. W moim domu rodzinnym często mama gotowała nam to danie i właśnie za zwyczaj były z zapalaną mąką utkwiło mi to w pamięci i też tak gotuję
Polecam.
Odsłon: 393
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1827
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 595
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1950
Polecam.
Odsłon: 393
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1827
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 595
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1950
Składniki
Przygotować zestaw wołowy rosołowy, do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukaną wołowinę na rosół, marchew pokrojoną dowolnie lub starta na tarce jarzynowej oraz pokrojony seler. Całość zagotować i zmniejszyć ogień, gotować na wolnym ogniu do wygotowania się litra wody oraz do miękkości wołowiny. W czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny a następnie wsypać suszoną włoszczyznę, dodać ziela angielskie, liście laurowe i wsypać przyprawę uniwersalną
W międzyczasie gdy jeszcze wywar wołowy się gotuje przygotować flaki opłukać je kilkanaście razy w ciepłej wodzie do czasu aż woda z płukania będzie przezroczysta a nie mleczna. Jak już wołowina jest miękka wyjąć ją z wywaru i odstawić aby ostygła a do wywaru przełożyć flaki i gotować na wolnym ogniu do ich miękkości i do czasu aż na wywarze pokarze się tak zwany kożuszek. Po tym czasie dodać pokrojoną w paski wołowinę i gotować do czasu aż zostanie pół litra wody, następnie dodać majeranek i jeszcze chwilę pogotować
Po chwili gotowania się na bardzo wolnym ogniu flaków z majerankiem dodać przygotowaną przyprawę do flaków i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu a w międzyczasie na suchą patelnię wsypać łyżkę mąki lekko ją podpalić zdjąć z ognia wlać do podpalonej mąki kilka chochel wywaru od flaków i rozprowadzić ją tak aby nie było grudek mąki. Zalać zasmażką flaki i jeszcze chwilę zagotować następnie zdjąć z ognia
Ugotowane flaki z zasmażką można zajadać z bułką pszenną lub chlebem kto jak lubi. Tak przygotowane flaki z zasmażką mogą być jako przekąska między posiłkami a nawet jak ktoś lubi można podać do stołu świątecznego ale to już zależy od gustu. Flaczki nie są wodniste lecz gęstawe i bardziej syte niż tradycyjne bez zasmażki