Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubicie boczniaki, na pewno posmakują Wam też boczniakowe flaczki :) ja uwielbiam te sympatyczne grzybki, więc musiałam wrzucić też przepis na flaczki z nich :) Przygotowane na dobrym, warzywnym bulionie, lekko pikantne i baaardzo aromatyczne flaczki z pomidorową nutą podbiją niejedno serce, nawet zatwardziałego mięsożercy :)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3701
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3799
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 363
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 670
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3701
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3799
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 363
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 670
Składniki
Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem kuchenki na czarno. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy 1,5-2l zimnej wody. Gotujemy na malutkim ogniu aż warzywa zmiękną. Odcedzamy bulion. Uzupełniamy wodą do około 1,5-2l.
Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju - tyle, by przykryło dno w zupełnosci wystarczy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt cienkie paski. Wrzucamy na patelnię i smażymy razem, aż boczniaki zrumienią się i nieco stracą objętość.
Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Dodajemy również zawartość patelni. Gotujemy razem pod przykryciem, na niedużym ogniu (ma lekko pyrkać) około 15-20 minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, zioła prowansalskie, ostrą, słodką i wędzoną paprykę (do smaku) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut i podajemy gorące. Smacznego!!!!