Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki z boczniaków przygotowałam więcej razy w swoim życiu, niż zwyczajne flaki, choć nie zawsze byłam wegetarianką. Ba, kiedyś nawet, jeszcze w latach 90-tych, mieliśmy bar, w którym serwowane były m.in. pyszne flaczki, bynajmniej nie z boczniaków. Wciąż jeszcze pamiętam ten smak, choć z czasem coraz słabiej. Teraz to nie wiem nawet, czy pamiętam smak zupy z prawdziwych zwierzęcych flaków, czy to raczej mglista pamięć i wyobrażenie, jak powinny smakować flaki (albo flaczki z boczniaków). Ale proponowana przeze mnie wersja jest tak pyszna, że nawet zdeklarowani zjadacze mięsa nie mogą się oprzeć dokładce boczniakowych flaczków. Więc naprawdę warto je przygotować, nawet, jeśli jadasz mięso i jego pochodne.
Świeże boczniaki pokrój w paski w poprzek blaszek, dzięki czemu zyskają wygląd bardzo podobny do prawdziwych flaków. Odłóż je na bok.
Marchew, pietruszkę i seler pokrój w słupki, a pora i cebulę – w półplasterki (zamiennie można użyć mrożonej włoszczyzny w słupkach i świeżo pokrojonej cebuli).
W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim półplasterki cebuli. Gdy nieco zmiękną – dodaj słupki włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) i podsmażaj na dużym ogniu przez jakieś 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Teraz dodaj paski boczniaków i podsmażaj jeszcze przez kilka minut, mieszając – mają się lekko podsmażyć, ale nie rozpaść.
Dodaj przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, gałkę muszkatołową, majeranek, wrotycz, pastę (lub kostkę) bulionową oraz gorącą wodę – 1-1,2 litra.
Gotuj flaczki z boczniaków przez około 20-30 minut. Na koniec przypraw je świeżo mielonym pieprzem, solą i sosem sojowym – do smaku.
Teraz – jeśli chcesz – możesz zagęścić potrawę zasmażką (wegańską) przygotowaną z oleju i mąki.
Potrawa najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem (i ewentualnie masłem). To jest bardzo, naprawdę baaardzooo pyszne danie, więc polecam najgoręcej. Idealna zupa na mroźne dni. Smacznego!
Smaczny obiadek z boczniakami.
Odsłon: 2470
Zamiast z mięsa z boczniaka,idealne w smaku,lekkie i dietetyczne. Serdecznie...
Odsłon: 8339
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 144
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 95
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 40
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 197
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 49
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 144
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 95
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 40
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 197
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 49
Składniki
Świeże boczniaki pokrój w paski w poprzek blaszek, dzięki czemu zyskają wygląd bardzo podobny do prawdziwych flaków. Odłóż je na bok.
Marchew, pietruszkę i seler pokrój w słupki, a pora i cebulę – w półplasterki (zamiennie można użyć mrożonej włoszczyzny w słupkach i świeżo pokrojonej cebuli).
W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim półplasterki cebuli. Gdy nieco zmiękną – dodaj słupki włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) i podsmażaj na dużym ogniu przez jakieś 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Teraz dodaj paski boczniaków i podsmażaj jeszcze przez kilka minut, mieszając – mają się lekko podsmażyć, ale nie rozpaść.
Dodaj przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, gałkę muszkatołową, majeranek, wrotycz, pastę (lub kostkę) bulionową oraz gorącą wodę – 1-1,2 litra.
Gotuj flaczki z boczniaków przez około 20-30 minut. Na koniec przypraw je świeżo mielonym pieprzem, solą i sosem sojowym – do smaku.
Teraz – jeśli chcesz – możesz zagęścić potrawę zasmażką (wegańską) przygotowaną z oleju i mąki.
Potrawa najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem (i ewentualnie masłem). To jest bardzo, naprawdę baaardzooo pyszne danie, więc polecam najgoręcej. Idealna zupa na mroźne dni. Smacznego!
Przepisy Zupy
Zupy
Zupa ryżanka
Zupy
Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz
Zupy
Zupa krewetkowa
Zupy
botwinka z jajkiem w koszulce
Zupa ryżanka
Lubicie proste a zarazem smaczne szybkie w przygotowaniu zupy?
Odsłon: 233
Chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami według Ewy Wachowicz
Chłodnik na pomidorach, pieczonych burakach i jabłkach, który w prosty sposób...
Odsłon: 72