Do góry

Zupy Przepis na:

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 388 Ocena: 4948

Dodano:

Odsłon: 9230

Flaczki z boczniaków przygotowałam więcej razy w swoim życiu, niż zwyczajne flaki, choć nie zawsze byłam wegetarianką. Ba, kiedyś nawet, jeszcze w latach 90-tych, mieliśmy bar, w którym serwowane były m.in. pyszne flaczki, bynajmniej nie z boczniaków. Wciąż jeszcze pamiętam ten smak, choć z czasem coraz słabiej. Teraz to nie wiem nawet, czy pamiętam smak zupy z prawdziwych zwierzęcych flaków, czy to raczej mglista pamięć i wyobrażenie, jak powinny smakować flaki (albo flaczki z boczniaków). Ale proponowana przeze mnie wersja jest tak pyszna, że nawet zdeklarowani zjadacze mięsa nie mogą się oprzeć dokładce boczniakowych flaczków. Więc naprawdę warto je przygotować, nawet, jeśli jadasz mięso i jego pochodne.

Składniki

  • świeże boczniaki – około 300 g
  • pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
  • 1 cebula
  • olej do smażenia (2-3 łyżki)
  • około 1-1,2 litra gorącej wody
  • czubata łyżka domowej pasty bulionowej (a jeśli jej nie masz, to dobrej jakości warzywna kostka bulionowa – 1-2 sztuki)
  • kilka kulek ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe
  • 2 czubate łyżki suszonego majeranku
  • opcjonalnie – duża szczypta suszonych liści wrotyczu (ja użyłam, bo lubię jego lekko gorzki smak i zbawienny wpływ na trawienie)
  • duża szczypta startej gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól i sos sojowy do smaku
  • opcjonalnie – zasmażka do zagęszczenia konsystencji i dopełnienia smaku potrawy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Flaczki z boczniaków

Przygotowanie

  1. Świeże boczniaki pokrój w paski w poprzek blaszek, dzięki czemu zyskają wygląd bardzo podobny do prawdziwych flaków. Odłóż je na bok.

  2. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w słupki, a pora i cebulę – w półplasterki (zamiennie można użyć mrożonej włoszczyzny w słupkach i świeżo pokrojonej cebuli).

  3. W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim półplasterki cebuli. Gdy nieco zmiękną – dodaj słupki włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) i podsmażaj na dużym ogniu przez jakieś 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

  4. Teraz dodaj paski boczniaków i podsmażaj jeszcze przez kilka minut, mieszając – mają się lekko podsmażyć, ale nie rozpaść.

  5. Dodaj przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, gałkę muszkatołową, majeranek, wrotycz, pastę (lub kostkę) bulionową oraz gorącą wodę – 1-1,2 litra.

  6. Gotuj flaczki z boczniaków przez około 20-30 minut. Na koniec przypraw je świeżo mielonym pieprzem, solą i sosem sojowym – do smaku.

  7. Teraz – jeśli chcesz – możesz zagęścić potrawę zasmażką (wegańską) przygotowaną z oleju i mąki.

  8. Potrawa najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem (i ewentualnie masłem). To jest bardzo, naprawdę baaardzooo pyszne danie, więc polecam najgoręcej. Idealna zupa na mroźne dni. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń