Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki z boczniaków przygotowałam więcej razy w swoim życiu, niż zwyczajne flaki, choć nie zawsze byłam wegetarianką. Ba, kiedyś nawet, jeszcze w latach 90-tych, mieliśmy bar, w którym serwowane były m.in. pyszne flaczki, bynajmniej nie z boczniaków. Wciąż jeszcze pamiętam ten smak, choć z czasem coraz słabiej. Teraz to nie wiem nawet, czy pamiętam smak zupy z prawdziwych zwierzęcych flaków, czy to raczej mglista pamięć i wyobrażenie, jak powinny smakować flaki (albo flaczki z boczniaków). Ale proponowana przeze mnie wersja jest tak pyszna, że nawet zdeklarowani zjadacze mięsa nie mogą się oprzeć dokładce boczniakowych flaczków. Więc naprawdę warto je przygotować, nawet, jeśli jadasz mięso i jego pochodne.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1587
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 330
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1587
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 330
Składniki
Świeże boczniaki pokrój w paski w poprzek blaszek, dzięki czemu zyskają wygląd bardzo podobny do prawdziwych flaków. Odłóż je na bok.
Marchew, pietruszkę i seler pokrój w słupki, a pora i cebulę – w półplasterki (zamiennie można użyć mrożonej włoszczyzny w słupkach i świeżo pokrojonej cebuli).
W dużym rondlu rozgrzej olej, podsmaż na nim półplasterki cebuli. Gdy nieco zmiękną – dodaj słupki włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) i podsmażaj na dużym ogniu przez jakieś 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Teraz dodaj paski boczniaków i podsmażaj jeszcze przez kilka minut, mieszając – mają się lekko podsmażyć, ale nie rozpaść.
Dodaj przyprawy – ziele angielskie, liście laurowe, gałkę muszkatołową, majeranek, wrotycz, pastę (lub kostkę) bulionową oraz gorącą wodę – 1-1,2 litra.
Gotuj flaczki z boczniaków przez około 20-30 minut. Na koniec przypraw je świeżo mielonym pieprzem, solą i sosem sojowym – do smaku.
Teraz – jeśli chcesz – możesz zagęścić potrawę zasmażką (wegańską) przygotowaną z oleju i mąki.
Potrawa najlepiej smakuje podana ze świeżym chlebem (i ewentualnie masłem). To jest bardzo, naprawdę baaardzooo pyszne danie, więc polecam najgoręcej. Idealna zupa na mroźne dni. Smacznego!