Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podaję przepis na pyszną zupę z boczniaków czyli zupa a la flaczki. Flaczki z boczniaków to moja ulubiona zupa, podana z grzankami lub z makaronem to juz całkiem pychotka. Polecam
garnek, łyżka drewniana, ręcznik papierowy, tarka, nóż, obieraczka,
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 27
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2266
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 160
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 27
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2266
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 160
Składniki
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach, natomiast por kroję w półplasterki. Cebulę obieram kroję w kostkę. Boczniaki myję, delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w paski, które przypominają wyglądem flaczki. W garnku rozgrzewam masło klarowne 2 łyżki, po czym dodaję pokrojoną cebulę podsmażam do zeszklenia, dodaję przygotowane warzywa i które podsmażam około 10 minut. Na koniec wrzucam boczniki , całość doprawiam solą i pieprzem do smaku. Wlewam bulion , dodaję pozostałe przyprawy czyli liść laurowy, szczyptę imbiru oraz tymianku i na samym końcu majeranku roztarty w dłoniach wydobywając aromat. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mąkę dokładnie mieszam ze śmietaną i dodaję do zupy mieszając by nie porobiły się grudki. Podaję z grzankami lub ugotowanym makaronem albo po prostu z pieczywem. Smacznego
Flaczki po ugotowaniu.
Zupa gotowa do podania.