Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podaję przepis na pyszną zupę z boczniaków czyli zupa a la flaczki. Flaczki z boczniaków to moja ulubiona zupa, podana z grzankami lub z makaronem to juz całkiem pychotka. Polecam
garnek, łyżka drewniana, ręcznik papierowy, tarka, nóż, obieraczka,
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13280
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2605
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3749
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4773
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13280
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2605
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3749
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4773
Składniki
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach, natomiast por kroję w półplasterki. Cebulę obieram kroję w kostkę. Boczniaki myję, delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w paski, które przypominają wyglądem flaczki. W garnku rozgrzewam masło klarowne 2 łyżki, po czym dodaję pokrojoną cebulę podsmażam do zeszklenia, dodaję przygotowane warzywa i które podsmażam około 10 minut. Na koniec wrzucam boczniki , całość doprawiam solą i pieprzem do smaku. Wlewam bulion , dodaję pozostałe przyprawy czyli liść laurowy, szczyptę imbiru oraz tymianku i na samym końcu majeranku roztarty w dłoniach wydobywając aromat. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mąkę dokładnie mieszam ze śmietaną i dodaję do zupy mieszając by nie porobiły się grudki. Podaję z grzankami lub ugotowanym makaronem albo po prostu z pieczywem. Smacznego
Flaczki po ugotowaniu.
Zupa gotowa do podania.