Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki z kani to kolejny przepis pozwalający wykorzystać i skosztować darów lasu. W smaku zupa jest mocno grzybowa, nie tylko dzięki dodatkowi kapeluszy pokrojonych na kształt flaczków, ale także dzięki maksymalnemu wykorzystaniu nóżek, w których chowa się najwięcej smaku. Delikatnie kwaśno-ostra nuta dodaje daniu charakteru.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7955
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1295
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13740
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7955
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1295
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13740
Składniki
Kanie oczyść na sucho z piasku i zanieczyszczeń. Pokrój kapelusze na paseczki o szerokości flaczków. Nóżki odłóż na bok.
Rozgrzej na patelni oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę do zeszklenia. Dodaj kanie i krótko podsmaż aż wypuszczą soki.
Do garnka wlej bulion warzywny i przełóż podsmażone kanie z cebulą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie trzy rodzaje papryki oraz sok z cytryny. Wymieszaj i zagotuj.
Natkę pietruszki umyj i włóż do lnianej ściereczki lub gazy. Dodaj nóżki od kani. Całość zwiąż, tworząc sakiewkę. Włóż ją do garnka z grzybami.
Z garnka odlej kilka łyżek bulionu do naczynia. Rozprowadź w nim mąkę.
Wyjmij sakiewkę z natką i nóżkami kani.
Do pozostałego bulionu wlej passatę pomidorową i roztwór mąki. Ciągle mieszaj na małym ogniu, aż zupa zacznie gęstnieć.
Flaczki z kani dopraw na koniec ziarnistym pieprzem. Podawaj na ciepło.