Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flaczki z kani to kolejny przepis pozwalający wykorzystać i skosztować darów lasu. W smaku zupa jest mocno grzybowa, nie tylko dzięki dodatkowi kapeluszy pokrojonych na kształt flaczków, ale także dzięki maksymalnemu wykorzystaniu nóżek, w których chowa się najwięcej smaku. Delikatnie kwaśno-ostra nuta dodaje daniu charakteru.
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29076
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 261
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 150
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33691
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2529
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29076
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 261
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 150
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 75
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33691
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2529
Składniki
Kanie oczyść na sucho z piasku i zanieczyszczeń. Pokrój kapelusze na paseczki o szerokości flaczków. Nóżki odłóż na bok.
Rozgrzej na patelni oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę do zeszklenia. Dodaj kanie i krótko podsmaż aż wypuszczą soki.
Do garnka wlej bulion warzywny i przełóż podsmażone kanie z cebulą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie trzy rodzaje papryki oraz sok z cytryny. Wymieszaj i zagotuj.
Natkę pietruszki umyj i włóż do lnianej ściereczki lub gazy. Dodaj nóżki od kani. Całość zwiąż, tworząc sakiewkę. Włóż ją do garnka z grzybami.
Z garnka odlej kilka łyżek bulionu do naczynia. Rozprowadź w nim mąkę.
Wyjmij sakiewkę z natką i nóżkami kani.
Do pozostałego bulionu wlej passatę pomidorową i roztwór mąki. Ciągle mieszaj na małym ogniu, aż zupa zacznie gęstnieć.
Flaczki z kani dopraw na koniec ziarnistym pieprzem. Podawaj na ciepło.