Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolczak obłączasty nie należy w Polsce do najpopularniejszych grzybów, ale jest bardzo smaczny. Przepis na flaczki z kolczaków poniżej.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44445
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 41
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44445
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 41
Składniki
Z kolczaków należy usunąć spód z wypustkami tak, aby pozostały same kapelusze. Pokroić w długie i cienkie pasy, a następnie obgotować około 10 minut. Odcedzić. Na patelni podsmażyć na oleju jedno średnią cebulę i dodać obgotowane grzyby. Przełożyć do garnka i gotować dodając kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego oraz 3 ząbki czosnku.
Następnie pokroić w słupki marchew, seler i pietruszkę. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i dodać do gotujących się już grzybów. Dodać około 3 kostki rosołowe (1 bulion drobiowy +2 bulion warzywny). Dodać całe opakowanie przyprawy do flaków. Wedle uznania do smaku można przyprawić przyprawą uniwersalną typu Vegeta. Gotować razem około godziny i gotowe. Pyszne, lekko pikantne w smaku. Niektórzy z moich znajomych nawet nie zorientowali się że te flaczki są z grzybów
Uwagi. Na koszyk kolczaków przedstawiony na zdjęciu, czyli po umyciu I oddzieleniu kolców spod kapeluszy, z których wyszło jakieś 1,5 kg grzybów, dodałam 2 spore marchewki, 1 średni seler I 1 sporą pietruszkę. Ale wszystko zależy od preferencji smakowych osób gotujących. Starać się nie przesadzić z ilością wody, tak aby były stosunkowo gęste. Życzę smacznego.