Do góry

Zupy Przepis na:

Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 626 Ocena: 3815

Dodano:

Odsłon: 4603

Kto lubi flaki ? Ja uwielbiam w każdej odsłonie robię je na różne sposoby i mieszam z różnymi mięsami dziś zrobiłam z mięsem wieprzowym, co flaki to za każdym razem wychodzi mi lepszy smak. Mam nadzieję że znajdą się zwolennicy tego dania, jak dla mnie to jedno z moich ulubionych dań mogłabym flaki jadać codziennie.

Składniki

  • 900 g flaków wołowych gotowych krojonych,
  • 1 kg żeberek trójkątów z mięsem wieprzowych,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2 opakowania przyprawy do flaków,
  • 1 pęczek natki pietruszki 25 g,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 1 łyżka liści lubczyk - magii,
  • 1 łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 czubata łyżka majeranku,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 3 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Flaki wołowe z wieprzowym mięsem

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać całe trójkąty żeberkowe z mięsem oraz suszoną włoszczyznę. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na żebrach. Gdy jest już miękkie mięso wyjąć je z wywaru i ostudzić.

  2. W międzyczasie gdy żebro stygnie przygotować flaki wyjąć je z woreczka i płukać w zimnej wodzie tak długo aż woda będzie przezroczysta. Przełożyć na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. U nas nie ma flaka w całości dlatego zadowalam się tym co dostanę.

  3. Gdy flaki już ociekły z nadmiaru wody przełożyć je do wywaru w którym gotowało się żebro, dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę z solą i od czasu zagotowania się flaków gotować pod pół przykrytą pokrywką na średnim ogniu do miękkości flaków. Gdy żebro ostygło oddzielić mięso od kości i pokroić je w paski.

  4. Jak już flaki wołowe są mięciutkie dodać pokrojone w paski mięso wieprzowe i jeszcze pogotować do całkowitej miękkości pasków wieprzowych. W czasie gotowania dodać liście pora oraz magii - lubczyk również w liściach może być świeży lubczyk lub mrożony i jeszcze chwile pogotować.

  5. Przygotować przyprawę. Wsypać ją pod koniec gotowania się flaków zamieszać zagotować i wkroić drobno pokrojona natkę pietruszki lekko zagotować.

  6. Gdy już flaki ładnie się ugotowały i widoczny jest taki jakby kożuszek. Mąkę rozrobić z wodą aby nie było grudek zalać flaki szybko zamieszać i zagotować ( dodając mąkę flaki będą lekko zagęszczone ). Dodać jeszcze pieprzu.

  7. Ugotowane gorące flaki podałam z bułką pszenną ponieważ tak lubimy najbardziej oraz z bardzo dużą ilością pieprzu czarnego. Jeśli ktoś nie lubi mocno ostrych flaczków można pieprz pominąć.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń