Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuska zupa cebulowa jest niesamowicie aromatyczna, a zapiekana wraz z serem szwajcarskim staje się sytym i pysznym daniem. Sprawdź prosty przepis.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 82
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Składniki
Zacznij przygotowywanie zupy od posiekania cebuli. Każdą z nich trzeba obrać, umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Aby siekanie było sprawniejsze, pokrój cebulę w cienkie plasterki, a następnie przekrój je na pół. Wtedy zyskasz piórka.
Przełóż cebulę do dużego garnka. Dołóż też masło pokrojone w kostkę (może mieć temperaturę pokojową). Posól, popieprz, a następnie smaż całość przez około 40 minut.
Zupa powinna zyskać ciemny złoty kolor. Co jakiś czas mieszaj, aby cebula się nie przypaliła. W tym czasie obierz ząbki czosnku, rozgnieć i posiekaj drobno. Możesz też przepuścić je przez praskę. Dodaj do zupy cebulowej wraz z tymiankiem i cukrem brązowym. Gotuj przez kolejne 20 minut.
Teraz dodaj białe wino, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aby odparowało. Do podgotowanej cebuli dodaj bulion wołowy. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Przygotuj kilka okrągłych naczyń żaroodpornych lub jedno duże. Wlej zupę, przykryj grzankami, a następnie posyp tartym serem. Zapiecz w ten sposób przez około 5 minut, aby ser się roztopił.