Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuska zupa cebulowa jest niesamowicie aromatyczna, a zapiekana wraz z serem szwajcarskim staje się sytym i pysznym daniem. Sprawdź prosty przepis.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 13218
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9418
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2023
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4027
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 590
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 289
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 13218
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9418
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2023
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4027
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 590
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 289
Składniki
Zacznij przygotowywanie zupy od posiekania cebuli. Każdą z nich trzeba obrać, umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Aby siekanie było sprawniejsze, pokrój cebulę w cienkie plasterki, a następnie przekrój je na pół. Wtedy zyskasz piórka.
Przełóż cebulę do dużego garnka. Dołóż też masło pokrojone w kostkę (może mieć temperaturę pokojową). Posól, popieprz, a następnie smaż całość przez około 40 minut.
Zupa powinna zyskać ciemny złoty kolor. Co jakiś czas mieszaj, aby cebula się nie przypaliła. W tym czasie obierz ząbki czosnku, rozgnieć i posiekaj drobno. Możesz też przepuścić je przez praskę. Dodaj do zupy cebulowej wraz z tymiankiem i cukrem brązowym. Gotuj przez kolejne 20 minut.
Teraz dodaj białe wino, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aby odparowało. Do podgotowanej cebuli dodaj bulion wołowy. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Przygotuj kilka okrągłych naczyń żaroodpornych lub jedno duże. Wlej zupę, przykryj grzankami, a następnie posyp tartym serem. Zapiecz w ten sposób przez około 5 minut, aby ser się roztopił.