Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuska zupa cebulowa jest niesamowicie aromatyczna, a zapiekana wraz z serem szwajcarskim staje się sytym i pysznym daniem. Sprawdź prosty przepis.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8897
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21824
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 497
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 301
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8897
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21824
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 497
Składniki
Zacznij przygotowywanie zupy od posiekania cebuli. Każdą z nich trzeba obrać, umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Aby siekanie było sprawniejsze, pokrój cebulę w cienkie plasterki, a następnie przekrój je na pół. Wtedy zyskasz piórka.
Przełóż cebulę do dużego garnka. Dołóż też masło pokrojone w kostkę (może mieć temperaturę pokojową). Posól, popieprz, a następnie smaż całość przez około 40 minut.
Zupa powinna zyskać ciemny złoty kolor. Co jakiś czas mieszaj, aby cebula się nie przypaliła. W tym czasie obierz ząbki czosnku, rozgnieć i posiekaj drobno. Możesz też przepuścić je przez praskę. Dodaj do zupy cebulowej wraz z tymiankiem i cukrem brązowym. Gotuj przez kolejne 20 minut.
Teraz dodaj białe wino, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aby odparowało. Do podgotowanej cebuli dodaj bulion wołowy. Zamieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Przygotuj kilka okrągłych naczyń żaroodpornych lub jedno duże. Wlej zupę, przykryj grzankami, a następnie posyp tartym serem. Zapiecz w ten sposób przez około 5 minut, aby ser się roztopił.