Do góry

Zupy Przepis na:

Gazpacho na dwa sposoby

Gazpacho na  dwa  sposoby

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 7348

Dodano:

Odsłon: 561

Istnieja potrawy, które sa tak doskonale, ze nie mozna ich juz "ulepszyc". Jedna z nich jest bez watpienia gazpacho andaluz, mocno schlodzona, odswiezajaca zupa z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, czosnku, chleba, oliwy z oliwek i octu sherry. Jest po prostu idealna na upal. Nektórzy nazywaja ja nie bez powodu plynną salata, gdyz polaczenie swiezych, surowych warzyw z najlepsza oliwa z oliwek i doskonalym octem sherry samo podsuwa takie skojarzenia. Druga wersja pochodzi z Alzacji.

Składniki

  • 6 pomidorów (ok. 500 g)
  • 2-3 ogórki (ok. 300 g)
  • 1 czerwona papryka (ok. 300 g)
  • 1/2 zielonej papryki (ok. 150 g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2-4 łyżki bułki tartej lub 1 bułka nasączonaj wodą
  • 2 łyżki octu sherry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ l lodowatej wody
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gazpacho na dwa sposoby

Przygotowanie

  1. Przyrzadzenie gazpacho jest proste, trwa szybko i trudno zrobic jakis blad, niemniej jednak nalezy pamietac o kilku rzeczach.
    Najwiekszym bledem jest zbyt duza ilosc jakiegos skladnika, szczególnie czosnku. Jesli uzyjemy zbyt duzo ogórków, wtedy gazpacho moze byc gorzkie - mozna tego uniknac obierajac je przed zmiksowaniem.
    Gazpacho powinno byc równiez dobrze schlodzone - ale nigdy lodowate. Najlepiej miksowac skladniki z kostkami lodu, ale wtedy trzeba dodac mniej wody.

    Pomidory pokroic na cwiartki i wyrzucic pestki.
    Obrac ogórki, oczyscic papryke z pestek, obrac czosnek i cebule i wszystko pokroic na kawalki.
    Zmiksowac warzywa w blenderze z niewielka iloscia wody aby uzyskac delikatna pastę. Dodac bulke tarta lub odcisnieta czerstwa buleczke i oliwe z oliwek, ½ litra lodowato zimnej wody i zmiksowac jeszcze raz. Doprawic sola, pieprzem i octem sherry.

  2. Gazpacho podawac bardzo schlodzone, ozdobione niewielka porcja drobno pokrojonych warzyw i ewentualnie olejem z pestek dyni.

  3. DRUGI SPOSÓB NA GAZPACHO

    Gazpacho z Alzacji

    Składniki na 4 porcje:

    • 4 pomidory
    • 1 duży ogórek
    • 3 selery naciowe
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 kromki chleba tostowego
    • 4 łyżki mleka
    • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 chili
    • cukier
    • ocet Melfor (lub ocet sherry)
    • 10 kostek lodu

    Inna wersja gazpacho, popularna w Alzacji zawiera troche inna mieszanke warzyw i jest doprawiona octem Melfor, który jest dostepny w Polsce w internecie i w niektórych sklepach.
    Goraco go polecam, gdyz jest nie tylko doskonalym dodatkiem do gazpacho, ale i do sosów salatkowych, majonezu i wielu potraw.
    Jest to alzacki cet winny z bardzo mala kwasowoscia, na bazie miodu i ziól, delikatniejszy w smaku niz kazda inna odmiana octu.

    Przygotowanie gazpacho przebiega podobniejak w klasycznej wersji.
    Umyc pomidory i seler i zmiksowac w kawalkach. Dodac obranego i pokrojonego ogórka. Kilka drobno pokrojonych warzyw pozostawic do ozdoby.
    Obrac cebule i i czosnek i dodac do warzyw razem z tostami, mlekiem, chili i odrobina oliwy z oliwek, a nastepnie zmiksowac z kostkami lodu. Doprawić cukrem, sola i octem.

  4. Podawac z drobno pokrojonymi warzywami i ewentualnie z bazylia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 11 marca 2019 Miałam przyjemność kosztować i na prawdę polecam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 28 lipca 2018 Idealna zupa na upały. Ostatnio widziałem tę zupę w wykonaniu Magdy Gessler z migdałów. Bardzo ciekawy. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

danielek 28 lipca 2018 Super.Ja też nie próbowałem ale wiem,że spoko w smaku.;)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 27 lipca 2018 Przyznaję, że wcześniej nigdy nie robiłam ale z Twojego opisu wynika, że musi być smaczna. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 lipca 2018 az wstyd sie przyznac ze nigdy nie probowalam, ale z Twoim przepisem bedzie latwiej :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń