Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieja potrawy, które sa tak doskonale, ze nie mozna ich juz "ulepszyc". Jedna z nich jest bez watpienia gazpacho andaluz, mocno schlodzona, odswiezajaca zupa z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, czosnku, chleba, oliwy z oliwek i octu sherry. Jest po prostu idealna na upal. Nektórzy nazywaja ja nie bez powodu plynną salata, gdyz polaczenie swiezych, surowych warzyw z najlepsza oliwa z oliwek i doskonalym octem sherry samo podsuwa takie skojarzenia. Druga wersja pochodzi z Alzacji.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 64
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 147
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2519
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 64
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 147
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2519
Składniki
Przyrzadzenie gazpacho jest proste, trwa szybko i trudno zrobic jakis blad, niemniej jednak nalezy pamietac o kilku rzeczach. Najwiekszym bledem jest zbyt duza ilosc jakiegos skladnika, szczególnie czosnku. Jesli uzyjemy zbyt duzo ogórków, wtedy gazpacho moze byc gorzkie - mozna tego uniknac obierajac je przed zmiksowaniem. Gazpacho powinno byc równiez dobrze schlodzone - ale nigdy lodowate. Najlepiej miksowac skladniki z kostkami lodu, ale wtedy trzeba dodac mniej wody. Pomidory pokroic na cwiartki i wyrzucic pestki. Obrac ogórki, oczyscic papryke z pestek, obrac czosnek i cebule i wszystko pokroic na kawalki. Zmiksowac warzywa w blenderze z niewielka iloscia wody aby uzyskac delikatna pastę. Dodac bulke tarta lub odcisnieta czerstwa buleczke i oliwe z oliwek, ½ litra lodowato zimnej wody i zmiksowac jeszcze raz. Doprawic sola, pieprzem i octem sherry.
Gazpacho podawac bardzo schlodzone, ozdobione niewielka porcja drobno pokrojonych warzyw i ewentualnie olejem z pestek dyni.
DRUGI SPOSÓB NA GAZPACHO Gazpacho z Alzacji Składniki na 4 porcje: • 4 pomidory • 1 duży ogórek • 3 selery naciowe • 1 średnia cebula • 2 ząbki czosnku • 2 kromki chleba tostowego • 4 łyżki mleka • 1-2 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 chili • cukier • ocet Melfor (lub ocet sherry) • 10 kostek lodu Inna wersja gazpacho, popularna w Alzacji zawiera troche inna mieszanke warzyw i jest doprawiona octem Melfor, który jest dostepny w Polsce w internecie i w niektórych sklepach. Goraco go polecam, gdyz jest nie tylko doskonalym dodatkiem do gazpacho, ale i do sosów salatkowych, majonezu i wielu potraw. Jest to alzacki cet winny z bardzo mala kwasowoscia, na bazie miodu i ziól, delikatniejszy w smaku niz kazda inna odmiana octu. Przygotowanie gazpacho przebiega podobniejak w klasycznej wersji. Umyc pomidory i seler i zmiksowac w kawalkach. Dodac obranego i pokrojonego ogórka. Kilka drobno pokrojonych warzyw pozostawic do ozdoby. Obrac cebule i i czosnek i dodac do warzyw razem z tostami, mlekiem, chili i odrobina oliwy z oliwek, a nastepnie zmiksowac z kostkami lodu. Doprawić cukrem, sola i octem.
Podawac z drobno pokrojonymi warzywami i ewentualnie z bazylia.