Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gęsta wielowarzywna zupa"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 556
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 556
Składniki
Oczyść starannie i opłucz pod bieżącą wodą młodą kapustę, marchewkę, różyczki brokułu, ziemniaki, połówkę pora i ćwiartkę białej rzodkwi. Oczyszczone warzywa rozdrobnij.
Obraną cebulę drobno poszatkuj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę, przesmaż na złoto. Wsyp mąkę, zasmaż razem.
Mieszając, wlewaj stopniowo 800 ml wody. Gotuj na średnim ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie do wody z zasmażką wrzuć przygotowane warzywa. Dodaj pokrojone na kawałki mięso z golonki oraz posiekany drobno boczek.
Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec gotowania zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżym lub suszonym majerankiem.
Czas ok. 45 min; porcja – 360 kcal, cena 2 zł.
Pojawiająca się właśnie na straganach młoda kapusta to warzywo smaczne, ale przy tym bardzo delikatne. Jej gotowanie lub duszenie nie powinno trwać dłużej niż 15-20 minut. Po tym czasie kapusta rozgotuje się i straci smak.Źródło: Świat kobiety