Do góry

Zupy Przepis na:

Gęsta zupa chrzanowa z boczkiem

Gęsta zupa chrzanowa z boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 309 Ocena: 2753

Dodano:

Odsłon: 504

Gęsta i aromatyczna zupa krem. Pyszna i sycąca, podana z jajkiem i chrupkim boczkiem.

Składniki

  • Ziemniaki - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Pietruszka - 1 szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Chrzan tarty świeży (może być mrożny) - 4 duże łyżki (więcej jeśli wollicie bardzo ostrą zupę)
  • Boczek - 4 cienkie plastry - 40g
  • Jajko ugotowane na twardo - 4szt
  • Śmietana 12% - 100g
  • Pieprz do smaku
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Opcjonalnie kostka rosołowa
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gęsta zupa chrzanowa z boczkiem

Przygotowanie

  1. Boczek przesmażamy, aż będzie chrupki. Odkładamy.
    Wszystkie warzywa obieramy i kroimy - obojętne jak, i tak będą miksowane.

    Na patelni po boczku smażymy cebulę i czosnek, a kiedy się zeszklą dodajemy ziemniaki i pietruszkę. Smażymy warzywa, aż lekko się zarumienią.

    Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą (2 cm nad linię warzyw). Dodajemy kostkę rosołową (opcjonalnie). Gotujemy do zmięknięcia ziemniaków.

    Zupę rozdrabniamy blenderem - powinna być gładka. Jeśli zupa jest za gęsta dodajemy pół szklanki wody. Teraz dodajemy chrzan, śmietanę, sos sojowy. Gotujemy jeszcze 2 minuty na małym ogniu.

    Zupę podajemy z jajkiem na twardo i chrupkim boczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń