Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęsta zupa fasolowa z boczkiem"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 227
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34930
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 227
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34930
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Składniki
Fasolę (np. jaś) przepłucz na sicie, zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę.
Do garnka włóż boczek (lub inną wędzoną wędlinę). Zalej go litrem wody. Dodaj obraną, opłukaną i drobno pokrojoną marchewkę oraz poszatkowaną cebulę. Gotuj wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz kilku ziaren czarnego pieprzu przez 30 minut.
Po tym czasie dodaj namoczoną fasolę. Gotuj dalej, aż fasola zacznie robić się miękka (ok. 40 minut). Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 20-30 min. Zupa powinna być gęsta, a fasola prawie rozgotowana.
Z oleju i?mąki przygotuj rumianą zasmażkę. Zapraw nią zupę. Ugotowaną wędzonkę wyjmij i?pokrój na?mniejsze kawałki. Wrzuć do?zupy. Dopraw całość do?smaku roztartym czosnkiem, solą, i?pieprzem. Posyp majerankiem lub natką.
czas ok. 130 min; porcja – 470 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety