Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęsta zupa fasolowa z boczkiem"
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 724
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 693
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 399
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3541
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 724
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 693
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 399
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3541
Składniki
Fasolę (np. jaś) przepłucz na sicie, zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę.
Do garnka włóż boczek (lub inną wędzoną wędlinę). Zalej go litrem wody. Dodaj obraną, opłukaną i drobno pokrojoną marchewkę oraz poszatkowaną cebulę. Gotuj wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz kilku ziaren czarnego pieprzu przez 30 minut.
Po tym czasie dodaj namoczoną fasolę. Gotuj dalej, aż fasola zacznie robić się miękka (ok. 40 minut). Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 20-30 min. Zupa powinna być gęsta, a fasola prawie rozgotowana.
Z oleju i?mąki przygotuj rumianą zasmażkę. Zapraw nią zupę. Ugotowaną wędzonkę wyjmij i?pokrój na?mniejsze kawałki. Wrzuć do?zupy. Dopraw całość do?smaku roztartym czosnkiem, solą, i?pieprzem. Posyp majerankiem lub natką.
czas ok. 130 min; porcja – 470 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety