Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie barszcz biały musi być dość kwaśny aromatyczny gęsty i koniecznie z dużą ilością śmietany, dlatego przyrządzam go na bazie kwaśnego żuru ... to jest wersja na wędzonce czasem przyrządzam również na białej majerankowej kiełbasie lub z grzybami ale to już zupełnie inne przepisy ...;)
boczek i kiełbasę pokroić w kostkę zalać ok 2-2,5 litra wody postawić na gazie zagotować.
Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę wrzucić do gotującego się wywaru. Jarzynę obrać i dodać w całości-później się ja wyciąga i nie jest już potrzebna. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Całość pogotować ok 15 min aż ziemniaki będą miękkie-wyciągnąć jarzynę.
Do wywaru dolewamy żur ( w całości razem z mąką z dna butelki )dodajemy chrzan oraz przyprawy (ziele ang, liść laur, pieprz i majeranek) całość zagotować.
Podbijamy śmietaną ( do kubeczka przełożyć śmietanę dolać 2 chochle wywaru porządnie wymieszać i wolno wlewać do zupy energicznie mieszając-śmietana się nie zetnie jeśli na potrzebę tej czynności zestawimy graczek z gazu)
Jeśli zupa nie jest wystarczająco dla nas gęsta rozrabiamy łyżkę mąki w zimnej wodzie i wlewamy do zupy i jeszcze chwilę gotujemy ( wiem że znajoma dodaje torebkę gotowego ekspresowego białego barszczu z torebki ponoć super zagęszcza ale ja preferuję tradycyjna metodę)
Na koniec dodaję posiekany koperek. Smacznego !!!
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 182
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 104
Pyszne i zdrowe danie obiadowe.Porcja warzyw z dodatkiem mięsa mielonego i ryżu.
Odsłon: 156
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 289
Ktoś mnie dziś naciągnął na gofry i to nie był mój mąż. Sezon letni, wakacyjn...
Odsłon: 182
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 104
Pyszne i zdrowe danie obiadowe.Porcja warzyw z dodatkiem mięsa mielonego i ryżu.
Odsłon: 156
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 289
Składniki
boczek i kiełbasę pokroić w kostkę zalać ok 2-2,5 litra wody postawić na gazie zagotować.
Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę wrzucić do gotującego się wywaru. Jarzynę obrać i dodać w całości-później się ja wyciąga i nie jest już potrzebna. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Całość pogotować ok 15 min aż ziemniaki będą miękkie-wyciągnąć jarzynę.
Do wywaru dolewamy żur ( w całości razem z mąką z dna butelki )dodajemy chrzan oraz przyprawy (ziele ang, liść laur, pieprz i majeranek) całość zagotować.
Podbijamy śmietaną ( do kubeczka przełożyć śmietanę dolać 2 chochle wywaru porządnie wymieszać i wolno wlewać do zupy energicznie mieszając-śmietana się nie zetnie jeśli na potrzebę tej czynności zestawimy graczek z gazu)
Jeśli zupa nie jest wystarczająco dla nas gęsta rozrabiamy łyżkę mąki w zimnej wodzie i wlewamy do zupy i jeszcze chwilę gotujemy ( wiem że znajoma dodaje torebkę gotowego ekspresowego białego barszczu z torebki ponoć super zagęszcza ale ja preferuję tradycyjna metodę)
Na koniec dodaję posiekany koperek. Smacznego !!!
Przepisy Zupy
Zupy
Tradycyjna zupa szczawiowa
Zupy
Zielony barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz
Zupy
Zupa ogórkowa z ryżem zabielana serkiem topionym i śmietaną
Zupy
Botwinka z białą fasolą
Tradycyjna zupa szczawiowa
Tradycyjna zupa szczawiowa to dla wielu osób miłe wspomnienie z dzieciństwa,...
Odsłon: 169
Zielony barszcz ukraiński według Ewy Wachowicz
Wariacja na temat ukraińskiego barszczu. Zupa z mnóstwem zieleniny: czosnku n...
Odsłon: 114