Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie barszcz biały musi być dość kwaśny aromatyczny gęsty i koniecznie z dużą ilością śmietany, dlatego przyrządzam go na bazie kwaśnego żuru ... to jest wersja na wędzonce czasem przyrządzam również na białej majerankowej kiełbasie lub z grzybami ale to już zupełnie inne przepisy ...;)
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
Składniki
boczek i kiełbasę pokroić w kostkę zalać ok 2-2,5 litra wody postawić na gazie zagotować.
Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę wrzucić do gotującego się wywaru. Jarzynę obrać i dodać w całości-później się ja wyciąga i nie jest już potrzebna. Dodać rozgniecione ząbki czosnku. Całość pogotować ok 15 min aż ziemniaki będą miękkie-wyciągnąć jarzynę.
Do wywaru dolewamy żur ( w całości razem z mąką z dna butelki )dodajemy chrzan oraz przyprawy (ziele ang, liść laur, pieprz i majeranek) całość zagotować.
Podbijamy śmietaną ( do kubeczka przełożyć śmietanę dolać 2 chochle wywaru porządnie wymieszać i wolno wlewać do zupy energicznie mieszając-śmietana się nie zetnie jeśli na potrzebę tej czynności zestawimy graczek z gazu)
Jeśli zupa nie jest wystarczająco dla nas gęsta rozrabiamy łyżkę mąki w zimnej wodzie i wlewamy do zupy i jeszcze chwilę gotujemy ( wiem że znajoma dodaje torebkę gotowego ekspresowego białego barszczu z torebki ponoć super zagęszcza ale ja preferuję tradycyjna metodę)
Na koniec dodaję posiekany koperek. Smacznego !!!