Do góry

Zupy Przepis na:

Grecka zupa pomidorowa z jajkiem

Grecka zupa pomidorowa z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4051

Dodano:

Odsłon: 1203

Przepyszna, aromatyczna i sycąca zupka z niespodzianką w postaci jajeczka:) Przepis kuchni greckiej.

Składniki

  • 1,5 l rosołu drobiowego ( u mnie z udka kurczaka i szyjki indyka)
  • 3 duże pomidory
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 duża lub 2 mniejsze marchewki zachowane z rosołu
  • 2 łyżeczki oregano
  • 200 g makaronu orzo (makaron w kształcie ryżu)
  • jajka ( po 1 jajku na miseczkę)
  • ser feta
  • natka pietruszki (u mnie suszona)
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory zaparzamy, obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewki również ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  2. Do gorącego rosołu dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, oregano i marchew, zagotowujemy. Do gotującego się rosołu wsypujemy makaron. Gotujemy około 7 minut, często mieszając.

  3. Następnie dodajemy jajka. Każde jajko z osobna wbijamy delikatnie do miseczki i wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze około 3 minuty do ścięcia się jaja.

  4. Zupę zdejmujemy z kuchenki. Ostrożnie łyżką cedzakową wyjmujemy jajka do miseczek, do każdej miseczki po 1 jajku. Zalewamy delikatnie zupą. Na wierzch kruszymy fetę i obsypujemy natką pietruszki.
    SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń