Do góry

Zupy Przepis na:

Grochowa zapalana.

Grochowa zapalana.

Autor:

Przepisów i artykułów: 700 Ocena: 4455

Dodano:

Odsłon: 8310

Dziś zupka grochowa aby nikogo nie bolała głowa, życzenie rodzinki spełnione i brzuszki będą najedzone.

Składniki

  • 2 dowolne kości na zupę,
  • 1 marchew,
  • 3 korzenie pietruszki,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 70 g boczku wędzonego parzonego,
  • 6 - 8 ziemniaków w zależności od gęstości zupy,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 250 g grochu połówki,
  • 1 łyżka mąki.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grochowa zapalana.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso, marchew i korzenie pietruszki gotować do miękkości mięsa na kościach.

  2. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i od razu groch.

  3. Po chwili dodać natkę pietruszki i liście pora gotować do miękkości ziemniaków i grochu.

  4. Jak już ziemniaki i groch są miękkie dodać majeranek doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki.

  5. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć dodać do zupy.

  6. Z mąki zrobić zasmażkę, podpalić ją na patelni, zalać wywarem z zupy i wymieszać aby nie było grudek.

  7. Zalać zupę zagotować, na koniec dodając drobno pokrojony czosnek.

  8. Zupka wyszła przepyszna zniknęła w mgnieniu oka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 listopada 2019 I to się nazywa zupa, gęsta, pożywna i smaczna :) Takie to można jeść codziennie. Pycha, mniam, mniam :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń