Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 963 Ocena: 18189
Dodano: 06.10.2019
Odsłon: 10231
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Do garnka włożyłem wędzone żeberka w całości. Zagotowałem. Zmniejszyłem ogień, dodałem wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotowałem pod przykryciem przez 50 minut. Pod koniec gotowania posoliłem, 2/3 łyżeczki.
Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Marchewkę w pół plasterki, pietruszkę w słupki. Do ugotowanego wywaru dodałem ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, plaster selera, kawałek białej części pora oraz ząbek czosnku w całości. Gotowałem ok. 25 minut, aż ziemniaki były miękkie ( część może zacząć się rozpadać ).
Rozgrzałem na patelni kaczy smalec. Wrzuciłem na nią pokrojoną w kostkę cebulę i szalotkę pokrojoną w piórka. Dodałem pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażyłem. Całość wraz z tłuszczem dodałem do zupy. Na tej samej patelni zrobiłem zasmażkę (na jednej łyżce smalcu kaczego i jednej czubatej łyżeczce mąki rozprowadzonej zupą ). Zasmażkę wlałem do zupy. Dodałem listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotowałem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

konhambos 09 października 2019Zgłoś do usunięcia
tak dawno jej nie jadlam, ale pamietam ten cudowny smak majeranku doskonale komponujacy sie z zupa. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 08 października 2019Zgłoś do usunięcia
Mogła bym jeść i jeść :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

marysia11082 08 października 2019Zgłoś do usunięcia
Najlepsza. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz