Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka

Grochówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 852 Ocena: 16330

Dodano:

Odsłon: 1120

Tradycyjna, prosta polska kuchnia. Ta zupa lubi przyjmować różne odsłony. Wojskowa, poligonowa, trudna do odtworzenia. Na grochu moczonym przez noc, na połówkach żółtego szybko się rozgotowującego itd. Większość lubi jej różne wersje.

Składniki

  • 300 g wędzonych żeberek z kością
  • 2 litry wody
  • 300 g wędzonej kiełbasy śląskiej
  • 300 g grochu żółtego łuskanego połówki
  • 5 średnich ziemniakow
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tłuszczu kaczego
  • 1 mała szalotka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz świezo mielony
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka włożyłem wędzone żeberka w całości. Zagotowałem. Zmniejszyłem ogień, dodałem wypłukany na sicie oraz odsączony groch. Gotowałem pod przykryciem przez 50 minut. Pod koniec gotowania posoliłem, 2/3 łyżeczki.

    Ziemniaki obrałem, pokroiłem w kostkę. Marchewkę w pół plasterki, pietruszkę w słupki. Do ugotowanego wywaru dodałem ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, plaster selera, kawałek białej części pora oraz ząbek czosnku w całości. Gotowałem ok. 25 minut, aż ziemniaki były miękkie ( część może zacząć się rozpadać ).

    Rozgrzałem na patelni kaczy smalec. Wrzuciłem na nią pokrojoną w kostkę cebulę i szalotkę pokrojoną w piórka. Dodałem pokrojoną w plasterki kiełbasę. Podsmażyłem. Całość wraz z tłuszczem dodałem do zupy. Na tej samej patelni zrobiłem zasmażkę (na jednej łyżce smalcu kaczego i jednej czubatej łyżeczce mąki rozprowadzonej zupą ). Zasmażkę wlałem do zupy. Dodałem listek laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotowałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń