Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka

Grochówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 293 Ocena: 1480

Dodano:

Odsłon: 849

Grochówka na wędzonym boczku, z ziemniakami i cebulą, przyprawiona majerankiem. Smakuje również z dodatkiem grzanek.

Składniki

  • Groch suchy połówki 1 szklanka
  • Kawałek wędzonego surowego boczku
  • Cebula biała duża 1 szt.
  • Ziemniaki duże 3 szt.
  • Majeranek 2 łyżeczki
  • Sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grochówka

Przygotowanie

  1. Groch zalać letnią wodą i odstawić do namoczenia na około jedną godzinę.

  2. Boczek pokroić w drobną kostkę i smażyć aż wytopi się cały tłuszcz.

  3. Do boczku dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zrumienienia.

  4. Z grochu odlać wodę, zalać około litrem świeżej wody i gotować do miękkości.

  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  6. Do miękkiego grochu dodać boczek z cebulą, pokrojone ziemniaki, sól i majeranek.

  7. Grochówkę gotować do miękkości ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń