Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grochowa zawsze kojarzyła mi się z bardzo ciężką i męską zupą. Robiłam ją pierwszy raz w życiu i byłam zaskoczona jak bardzo mi posmakowała! Pamiętam ją jako coś niedobrego z dzieciństwa, a teraz jadłam ją pierwszy raz od lat i Wam również polecam. :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 295
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 80
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 295
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 80
Składniki
1. Groch przebrać, umyć i moczyć przez cały dzień. 2. Po tym czasie groch zagotować w wodzie, w której się moczył. Gotować długo. Gdy zaczną wypływać łuski, należy je wyłowić. 3. W tym czasie pokroić w kostkę boczek i zacząć smażyć na zimnej patelni. 4. Pokroić cebulę w kostkę i dodać wraz z rozgniecionym czosnkiem do boczku. 5. Po usmazeniu odstawić. 6. Gdy groch będzie bardziej miękki, dodać do niego włoszczyznę i gotować przez ok 10 minut. 7. Następnie dodać boczek, cebulę i czosnek oraz przyprawy. Doprowadzić do zagotowania. 8. Opcjonalnie jeżeli lubisz, dla zagęszczenia zupy, możesz odlać 3 chochle odcedzonej zupy do kubka i dokładnie wymieszać w wodzie 2 łyżki mąki. Taka zasmażka zagęszcza zupkę. Ważne, żeby pamiętać, żeby po jej dodaniu ponownie doprowadzić zupę do zagotowania. :) Smacznego! :)