Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka – przepis na tradycyjną grochówkę w najlepszym wydaniu. Soczysta kiełbasa, wędzony boczek, aromatyczny bulion i idealnie miękki groch tworzą niezapomniany smak tej zupy. Prosty przepis krok po kroku, który zadowoli każdego miłośnika polskiej kuchni.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 294
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 433
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11322
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 294
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 337
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 62
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 433
Składniki
Groch przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie na około 2-3 godziny (lub przez noc).
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Po chwili dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa delikatnie się zrumienią.
Wlewamy bulion do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i skórę z boczku. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz boczek wędzony. Smażymy, aż będą złociste. Następnie dodajmy do garnka z zupą.
Na patelni po mięsie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zeszkli. Dodajemy 1 łyżkę mąki i smażymy mieszając przez 1-2 minuty, aż zasmażka nabierze lekko złotego koloru. Podlewamy wywarem z garnka i całą przekładamy do zupy. Dokładnie mieszamy i gotuj emy jeszcze przez 5 minut, aby zupa zgęstniała i nabrała głębszego smaku.
Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem według smaku.Gotujemy do miękkości warzyw i grochu. Grochówka jest gotowa. Podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Smacznego