Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka – przepis na tradycyjną grochówkę w najlepszym wydaniu. Soczysta kiełbasa, wędzony boczek, aromatyczny bulion i idealnie miękki groch tworzą niezapomniany smak tej zupy. Prosty przepis krok po kroku, który zadowoli każdego miłośnika polskiej kuchni.
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 129
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1203
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31249
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3704
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4655
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8134
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 129
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1203
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31249
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3704
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4655
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8134
Składniki
Groch przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie na około 2-3 godziny (lub przez noc).
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Po chwili dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy przez kilka minut, aż warzywa delikatnie się zrumienią.
Wlewamy bulion do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i skórę z boczku. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz boczek wędzony. Smażymy, aż będą złociste. Następnie dodajmy do garnka z zupą.
Na patelni po mięsie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zeszkli. Dodajemy 1 łyżkę mąki i smażymy mieszając przez 1-2 minuty, aż zasmażka nabierze lekko złotego koloru. Podlewamy wywarem z garnka i całą przekładamy do zupy. Dokładnie mieszamy i gotuj emy jeszcze przez 5 minut, aby zupa zgęstniała i nabrała głębszego smaku.
Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem według smaku.Gotujemy do miękkości warzyw i grochu. Grochówka jest gotowa. Podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Smacznego