Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja grochówki bez warzyw.Rodzina uwielbia taką grochówkę a najbardziej syn.
Składniki
Przygotować składniki.
Groch przebrać i dobrze spłukać na sitku. Zalać ok.3-4 l. zimnej wody i odstawić na godz. Jeśli mamy cały groch to moczymy na całą noc w przegotowanej zimnej wodzie.Groch gotować w tej samej wodzie. Często mieszać i z początku, zbierać szumowiny.Dodać majeranek, trochę soli i gotować . Jak już jest rozgotowany to przetrzeć przez durszlak.
Boczek pokroić na słupki i wytopić na patelni. Wybrać usmażony boczek łyżką cedzakową do zupy, tłuszcz zostawić.
Kiełbasę pokroić na słupki albo półplasterki i usmażyć na tłuszczu po boczku.Wybrać podsmażoną kiełbasę do zupy,tak samo jak postąpiliśmy z boczkiem.
Cebulę pokroić na kostkę i usmażyć na tłuszczu po kiełbasie. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i roztarte ząbki czosnku. Chwilkę podsmażyć i wszystko przerzucić do zupy.
Dodać rozmieszany przecier pomidorowy ze śmietanką i mąką. Zagotować i jeśli za gęsta to dolać przegotowanej wody i spróbować. Można jeszcze przyprawić w/g własnego gustu.
Podawać z pieczywem.
Można podać z grzankami.