Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ile kucharek i stron świata tyle przepisów na grochówkę. Moja ulubiona wersja to grochówka z kiszoną kapustą ale ten przepis już był:) Dziś proponuję grochówkę na boczku. Jest bardzo sycąca choć nie zawiera kiełbasy /ale oczywiście można dodać/. Pysznie smakuje od razu po przygotowaniu ale jeszcze lepiej podgrzana drugiego dnia.
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 663
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34660
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1007
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 663
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34660
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 1007
Składniki
Groch łuskany połówki zalewamy zimną wodą /ok. 2 cm nad wysokość grochu/ i odstawiamy na godzinę. Jeśli używamy grochu łuskanego w całości dodajemy więcej wody /ok. 4 cm nad poziom grochu/ i odstawiamy na 8 godz. /najlepiej na całą noc/. Następnie wodę odlewamy, groch przepłukujemy na sicie zimną wodą i przekładamy do garnka. Wlewamy 3,5 szklanki wody i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy powoli do miękkości /ok. 40-50 min/. Przez pierwsze 10 min. zdejmujemy łyżką pojawiającą się pianę. 10 min przed końcem gotowania groch solimy /ok.1 łyżeczki/ W drugim dużym garnku gotujemy warzywa: marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, wlewamy 1 litr wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy dalsze 15 min. W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i podsmażamy aż stanie się szklista. Dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy 2 min często mieszając. Do garnka z ugotowanymi warzywami dodajemy całą zawartość patelni, ugotowany groch /wraz z wodą w której się gotował/, majeranek. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 10 min. Ostatecznie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest za gęsta możemy dolać wody. Jeśli grochówka jest za rzadka możemy ją zagęścić mąką: małą łyżeczkę mąki pszennej rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, wlewamy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.