Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna grochoweczka na kiełbasie i wywarze z pieczeni. Zupa równolegle gotowana w szybkowarze i w garnku dla oszczędności czasu i pieniędzy.
Nóż i deska do krojenia, praska do czosnku, tarka do jarzyn, szybkowar, garnek, patelnia, szpatułka
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 119
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 125
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 98
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 119
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 125
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 98
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 88
Składniki
Groch płuczemy ,a następnie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę. W tym czasie obieramy warzywa korzeniowe, ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, seler naciowy kroimy w krążki.
Kiełbasę (może być różnego gatunku) kroimy wzdłuż pętla na pół, a następnie znów na pół i dalej w małe ćwiartki w poprzek o smażymy na patelni bez dodawania żadnego tłuszczu, aby tłuszcz wytopił się z kiełbasy.
Do garnka wkładamy ziemniaki i marchew zalewamy zimnym wywarem około 600 ml i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy przepuszczony przez prasę czosnek.
Groch wkładamy do szybkowaru bez wody z moczenia, dodajemy seler oraz usmażoną kiełbasę. Zalewamy resztą wywaru z mięsa, zakrywamy pokrywę i ustawiamy na opcję "beans", co trwa 25 minut.
W tym czasie smażymy cebulę na łyżce tłuszczu nie doprowadzając do zrumienienia, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na bok.
Po odparowaniu i otwarciu pokrywy szybkowaru przelewamy zawartość wkładu do garnka z ziemniakami i marchwią i mieszamy. Dodajemy stopniowo zasmażkę i mieszamy. Dodajemy majeranek i czarny pieprz, a jeśli trzeba również dosalamy. Dodajemy natkę pietruszki i koperek.
Zupę równie dobrze można podać ze śmietaną.