Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna grochoweczka na kiełbasie i wywarze z pieczeni. Zupa równolegle gotowana w szybkowarze i w garnku dla oszczędności czasu i pieniędzy.
Nóż i deska do krojenia, praska do czosnku, tarka do jarzyn, szybkowar, garnek, patelnia, szpatułka
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 146
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2825
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4197
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 50
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 146
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2825
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4197
Składniki
Groch płuczemy ,a następnie moczymy w zimnej wodzie przez około godzinę. W tym czasie obieramy warzywa korzeniowe, ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, seler naciowy kroimy w krążki.
Kiełbasę (może być różnego gatunku) kroimy wzdłuż pętla na pół, a następnie znów na pół i dalej w małe ćwiartki w poprzek o smażymy na patelni bez dodawania żadnego tłuszczu, aby tłuszcz wytopił się z kiełbasy.
Do garnka wkładamy ziemniaki i marchew zalewamy zimnym wywarem około 600 ml i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy przepuszczony przez prasę czosnek.
Groch wkładamy do szybkowaru bez wody z moczenia, dodajemy seler oraz usmażoną kiełbasę. Zalewamy resztą wywaru z mięsa, zakrywamy pokrywę i ustawiamy na opcję "beans", co trwa 25 minut.
W tym czasie smażymy cebulę na łyżce tłuszczu nie doprowadzając do zrumienienia, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na bok.
Po odparowaniu i otwarciu pokrywy szybkowaru przelewamy zawartość wkładu do garnka z ziemniakami i marchwią i mieszamy. Dodajemy stopniowo zasmażkę i mieszamy. Dodajemy majeranek i czarny pieprz, a jeśli trzeba również dosalamy. Dodajemy natkę pietruszki i koperek.
Zupę równie dobrze można podać ze śmietaną.