Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 18225
Dodano: 14.03.2019
Odsłon: 5898
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Groch łuskany kilka razy wypłukać w zimnej wodzie.
Nalać zimną wodę tyle by groch był dobrze przykryty i zostawić w niej na noc.
Na dugi dzień wstawić groch na palnik w wodzie w której był moczony.
Dodać ziele i liście laurowe.
Gotować min.3 godz.Po tym czasie dodać wędzone nóżki i dalej gotować,uzupełniać wodę by nie było bardzo gęsto.
Miękkie udka wyjąć i obrać mięso,skóry wyrzuciłam.
Dodać mięso do grochówki i gotować jeśli groch nie rozgotował się całkowicie.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,majeranek, lubczyk ,pieprze,sól oraz maggi( jeśli nie używacie nie dodawajcie,ja bardzo lubię).Zagotować przez 5 min.
Uzupełnić wodą jak jest potrzeba,grochówka powinna być dość gęsta.
Smacznego życzę!
Na skróty
Komentarze do przepisu (25)

bryssska 15 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Same pyszności ;-D Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 14 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Lubię takie "konkretne" zupki:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 14 marca 2019Zgłoś do usunięcia
to się nazywa zupa ;) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

ElMar 14 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszna zupka, z taką wkładką (udka wędzone) jeszcze nie robiłam:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 14 marca 2019Zgłoś do usunięcia
No masz, u nas dziś był drugi dzień grochówki hehehe. Tyle wczoraj zrobiliśmy, że na dziś też wystarczyło i to na takie duże michy ;)U nas bardziej tradycyjna, robiona od lat, a Ty prezentujesz taką na większym wypasie z kurczakiem. Wędzone udka na pewno podniosły smaczek zupy, pychotka :) Odpowiedzi: 5 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 14 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Takich smakolykow to ja jeszcze nie znalam, wedzonka jest a to w grochowce najwazniejsze, no i delikatne miąsko! Pyszne! Odpowiedzi: 8 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 14 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Jedna z ulubionych mojego mężusia :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz