Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka na Wędzonych Żeberkach

Grochówka na Wędzonych Żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 200 Ocena: 2940

Dodano:

Odsłon: 4330

Przyszedł czas na prawdziwą grochówkę, taką gęstą i przepyszną

Składniki

  • 0,7 kg wędzonych żeberek
  • 1,5 szkl. grochu (połówki)
  • 7 ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • Sól
  • Pieprz
  • lubczyk suszony
  • majeranek suszony
  • 0,5kg kiełbasy podwawelskiej lub śląskiej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Grochówka na Wędzonych Żeberkach

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na niewielkie części. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka wraz z żeberkami. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do garnka wraz z obraną pietruszką i selerem.
    Gdy warzywa będą miękkie wsypujemy wcześniej przepłukany groch.
    Zmniejszamy ogień i gotujemy aż groch zacznie się rozpadać. W między czasie kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni ( najlepiej bez dodatku tłuszczu).
    Na koniec doprawiamy solą, pieprzem lubczykiem i majerankiem oraz wrzucamy wcześniej podsmażoną kiełbasę.
    Podajemy z żeberkami i pajdą świeżutkiego chleba.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń