Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W staropolskiej kuchni używano mnóstwo przypraw takich jak : ziele angielskie, kwiat muszkatu, szafran, gałka muszkatołowa, pieprz, które podkreślały i wydobywały smak potraw. Poniższy przepis ściśle nawiązuję do tradycyjnej kuchni szlacheckiej gdyż oprócz aromatycznych, korzennych przypraw smaku zupie nadaje dziczyzna.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2367
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421557
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2109
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2367
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421557
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2109
Składniki
Groch zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Umyte golonki zalewamy wodą dodajemy kwiat muszkatu, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Podczas gotowania wywaru gotujemy również groch z dodatkiem kminku do miękkości. Ugotowany wywar przecedzamy przez sito. Ugotowane mięso oddzielamy od kości. Do odcedzonego wywaru dodajemy warzywa pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, szafranem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy groch, pokrojone mięso z golonek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. Pod koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.
Zupę podajemy posypaną świeżą zieleniną i szafranem.