Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W staropolskiej kuchni używano mnóstwo przypraw takich jak : ziele angielskie, kwiat muszkatu, szafran, gałka muszkatołowa, pieprz, które podkreślały i wydobywały smak potraw. Poniższy przepis ściśle nawiązuję do tradycyjnej kuchni szlacheckiej gdyż oprócz aromatycznych, korzennych przypraw smaku zupie nadaje dziczyzna.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 20
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 54
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Groch zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Umyte golonki zalewamy wodą dodajemy kwiat muszkatu, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Podczas gotowania wywaru gotujemy również groch z dodatkiem kminku do miękkości. Ugotowany wywar przecedzamy przez sito. Ugotowane mięso oddzielamy od kości. Do odcedzonego wywaru dodajemy warzywa pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, szafranem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy groch, pokrojone mięso z golonek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. Pod koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.
Zupę podajemy posypaną świeżą zieleniną i szafranem.