Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W staropolskiej kuchni używano mnóstwo przypraw takich jak : ziele angielskie, kwiat muszkatu, szafran, gałka muszkatołowa, pieprz, które podkreślały i wydobywały smak potraw. Poniższy przepis ściśle nawiązuję do tradycyjnej kuchni szlacheckiej gdyż oprócz aromatycznych, korzennych przypraw smaku zupie nadaje dziczyzna.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4186
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416532
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4186
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416532
Składniki
Groch zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Umyte golonki zalewamy wodą dodajemy kwiat muszkatu, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Podczas gotowania wywaru gotujemy również groch z dodatkiem kminku do miękkości. Ugotowany wywar przecedzamy przez sito. Ugotowane mięso oddzielamy od kości. Do odcedzonego wywaru dodajemy warzywa pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, szafranem i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dodajemy groch, pokrojone mięso z golonek i kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. Pod koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.
Zupę podajemy posypaną świeżą zieleniną i szafranem.