Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na swojskiej wędzonej kiełbasie.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 17069
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8807
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 670
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8335
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 17069
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8807
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 670
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8335
Składniki
Groch namoczyłam na noc. Rano w garnku na 5 l, zagotowałam 2 l wody i parzyłam kiełbasę przez 20 minut w 85 stopniach. Odda cały aromat wędzenia. Kiełbasę wyjęłam, dodałam groch, ziele i liść, pęczek zieleniny i gotowałam godzinę. Ważne jest aby groch się rozpadł a zupa była płynna. Po godzinie wyjęłam pęczek zieleniny, dodałam drobno pokrojone w kostkę ziemniaki i pozostałe jeszcze drobniej pokrojone warzywa. Można dodać odrobinę wody, gdy groch ją wchłonie. Drobne warzywa łatwiej przelewa się do termosu i łatwiej je jeść. Po pół godzinie dodałam pokrojoną w półplasterki kiełbasę i roztarłam sporo majeranku w dłoniach. Doprawiłam solą i pieprzem. jeśli nie mamy swojskiej wędzonej kiełbasy można zwykłą kiełbasę przesmażyć na patelni i dodać pod koniec do zupy. Nie ma to jak rozgrzewająca zupa w pracy! Smacznego :)