Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na swojskiej wędzonej kiełbasie.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 158
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37481
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 158
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37481
Składniki
Groch namoczyłam na noc. Rano w garnku na 5 l, zagotowałam 2 l wody i parzyłam kiełbasę przez 20 minut w 85 stopniach. Odda cały aromat wędzenia. Kiełbasę wyjęłam, dodałam groch, ziele i liść, pęczek zieleniny i gotowałam godzinę. Ważne jest aby groch się rozpadł a zupa była płynna. Po godzinie wyjęłam pęczek zieleniny, dodałam drobno pokrojone w kostkę ziemniaki i pozostałe jeszcze drobniej pokrojone warzywa. Można dodać odrobinę wody, gdy groch ją wchłonie. Drobne warzywa łatwiej przelewa się do termosu i łatwiej je jeść. Po pół godzinie dodałam pokrojoną w półplasterki kiełbasę i roztarłam sporo majeranku w dłoniach. Doprawiłam solą i pieprzem. jeśli nie mamy swojskiej wędzonej kiełbasy można zwykłą kiełbasę przesmażyć na patelni i dodać pod koniec do zupy. Nie ma to jak rozgrzewająca zupa w pracy! Smacznego :)