Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa grochówka wojskowa z boczkiem, kiełbasą i ziemniakami.
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 25
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12955
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 157
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 25
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12955
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 157
Składniki
Groch przepłukujemy a następne zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na trzy godziny. Na początku musimy przygotować bulion. Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Dodajemy por, pietruszkę, selera, czosnek, natkę pietruszki związaną nitką, opaloną na gazie cebulę oraz pokrojone marchewki. Dodajemy 2 łyżeczki soli, 7 ziaren ziela oraz 15 ziaren pieprzu. Przykrywamy i gotujemy przez 40 minut.
My w tym czasie możemy podsmażyć sobie mięso i pokroić ziemniaki. Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni po boczku smażymy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce a następnie mięso wieprzowe pokrojone w małą kostkę. Wszystkie usmażone składniki przekładamy do miseczki razem z własnym tłuszczem. Ziemniaki kroimy drobną kostkę i przekładamy do naczynia.
Gdy bulion mamy już gotowy to wyciągamy z niego natkę pietruszki oraz pora, nie będą nam już potrzebne. Dodajemy namoczony groch i całe mięso. Gotujemy 20 minut.
Na koniec dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Wsypujemy majeranek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe… Smacznego