Do góry

Zupy Przepis na:

Grochówka z połówkami grochu.

Grochówka z połówkami grochu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 813 Ocena: 5501

Dodano:

Odsłon: 687

U nas dziś grochóweczka może nie na kościach wędzonych czy wędzonce ale ugotowana z tego co posiadałam w domu i powiem wam że niczym się nie różni od tej która jest gotowana na wędzonce. Wystarczy tylko dobrze doprawić i smak mega.

Składniki

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 150 g marchewki,
  • 300 g kiełbasy wieprzowej,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od gęstości zupy),
  • 200 g grochu łuskanego połówek,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 czubata łyżka majeranku,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grochówka z połówkami grochu.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać łopatkę wieprzową oraz marchew pokrojoną dowolnie, całość gotować do miękkości mięsa łopatkowego lub dowolnego jakie kto chce. Gdy już mięso w wywarze jest już dość miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu groch i gotować do miękkości ziemniaków i grochu. W międzyczasie gdy zupa się gotuje przygotować kiełbasę pokroić ją w grubszą kostkę, na patelnię dodać pokrojoną kiełbasę i podsmażyć ją na rumiany kolor.

  2. Gdy już ziemniaki z grochem są miękkie wtedy do zupy dodać usmażoną kiełbasę, ziela angielskie, liść laurowy, majeranek oraz przyprawę uniwersalną, chwilę pogotować na małym ogniu a w międzyczasie na patelnię wlać łyżkę oleju dodać łyżkę mąki i podsmażyć na rumiany kolor. Do podsmażonej mąki wlać gorący wywar z zupy, dokładnie wymieszać łyżka aby nie było klusek. Przygotowana zasmażkę wlać do gotującej się zupy i lekko przez chwilkę zagotować.

  3. Jak już zupa pogotowała się i zaczyna ładnie gęstnieć wsypać pół łyżeczki cukru dla poprawy smaku wtedy wkroić świeżą natkę pietruszki lekko zagotować i zdjąć z ognia. Zupa wyszła bardzo smaczna i gęsta jak wojskowa i bez względu na to że była robiona na zwykłym mięsie równie pyszna wyszła tak że nic nie zostało. Gorącą zupę można podawać ze świeżo zmielonym pieprzem naturalnym.

  4. Ugotowana zupka wyszła tak dobra że rodzinka prawie o nią się biła. Dawno nie mieliśmy grochowej z połówek grochu dlatego chętnie się zjadło. Polecam ugotowanie tej zupki dość szybko się gotuje a jeszcze lepiej smakuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 21 lutego Super zupka . Ja podobnie gotuje , z tego co mam akurat w domu . Na tym polega filozofia gotowania :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń