Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimą jadamy sporo warzyw strączkowych, dziś jest to aromatyczna grochówka z wędzonymi śliwkami. Boska! Jestem wielką miłośniczką zup na bazie strączków, a grochówkę cenię chyba najbardziej. U nas to jest zawsze wegetariańska grochówka. Do przygotowania tej aromatycznej zupy niezbędne są wędzone śliwki. W naszych okolicach można je zdobyć tylko około Bożego Narodzenia, zawsze więc kupuję spory zapas, żeby wystarczyły nam na dłużej.
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1602
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 501
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 359
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 61
Dzisiaj przedstawiam deser niejednego dzieciństwa. :) Krakersy przekładane kr...
Odsłon: 1602
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 501
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 359
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 61
Składniki
Odcedź namoczony wcześniej groch i zalej go świeżą letnią wodą. Gotuj do prawie-miękkości z listkami laurowymi i zielem angielskim.
Gdy groch się gotuje, opłucz i obierz marchewki oraz ziemniaki. Marchew pokrój w drobną kostkę, ziemniaki w nieco większą.
Do garnka z prawie miękkim grochem dodaj marchew, ziemniaki i wędzone śliwki. Gotuj wszystko do momentu, w którym ziemniaki zmiękną. Dodaj pieprz i sól do smaku.
W czasie, gdy gotują się warzywa z grochem, przygotuj na patelni jasną zasmażkę z mąki i masła. Mąka nie ma się mocno zrumienić, tylko stracić surowy posmak. Gdy zmieni kolor na bardzo jasnobeżowy, wlej na patelnię chochlę zupy i rozprowadź zasmażkę. Dodaj mieszaninę do garnka z zupą i zagotuj.
Rozlej aromatyczną grochówkę do miseczek, podawaj z posiekaną natką pietruszki. Porcja wystarczy dla 3-4 osób, jeśli będzie stanowić cały obiad. Możesz ją też podać jako jedną z potraw wigilijnych lub wielkanocnych, bo przecież dania z grochem idealnie wpisują się w polskie tradycje świąteczne. A wówczas ta porcja wystarczy dla większej liczby biesiadników. To jest proste i pyszne danie. I – pomijając czas moczenia grochu – szybkie do przygotowania.. Warto je przyrządzić, jeśli tylko masz wędzone śliwki. Smacznego!