Do góry

Zupy Przepis na:

Hiszpańska zupa czosnkowa

Hiszpańska zupa czosnkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2567

Dodano:

Odsłon: 2592

Czosnek uwielbiam – dodawałabym go zawsze do każdej potrawy i w każdej ilości. Dlatego chętnie i często gotuję zupę czosnkową – w różnych wydaniach. Ta jest nieco inna od tradycyjnej ale bardzo bardzo smaczna. I bardzo prosta :) Ta zupa może mieć różne wersje – niekiedy robi się ją z dodatkiem pomidorów, z cebulą, winem lub grzankami zamiast okruchów chleba. Ja jednak najbardziej lubię właśnie tą :)

Składniki

  • Czosnek - 1 główka (dość duża)
  • Kromki czerstwego chleba - 3 szt.
  • Bulion jarzynowy - 5 szkl.
  • Jaja - 2 szt.
  • Oliwa - ok. 1/4 szkl.
  • Papryka ostra mielona - 1/3 łyżeczki
  • Słodka papryka mielona - 1 łyżeczka
  • Sól - do smaku
  • Kurkuma - 1/3 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Hiszpańska zupa czosnkowa

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę). Chleb drobno kruszymy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy czosnek, wsypujemy pokruszony chleb i rumienimy, cały czas mieszając. Mieszamy z papryką ostrą, słodką i kurkumą. Dodajemy do gorącego bulionu, gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Jajka roztrzepujemy w miseczce, i cienkim strumieniem, cały czas energicznie mieszając, wlewamy do zupy. Zdejmujemy z ognia zanim zupa się zagotuje - ewentualnie doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką. Podajemy z dodatkiem tartego żółtego sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń