Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sposób przyrządzania gulaszy w Irlandii jest co najmniej tak stary , jak sama Irlandia (gdzie celtyckie przepisy zachowały się nawet w księgach starożytnego rzymu) .. Tymniemniej ziemniaki zaczęto na szerszą skalę stosować dopiero w XVIII wieku. I wtedy utrwaliła się jedna z najbardziej znamienitych irlandzkich potraw (Irish Stew) . Co ciekawe była to potrawa biedniejszych ludzi albowiem stosowano do niej skrawki mięsa najczęściej owczego, koziego lub wołowego. Tym niemniej tego smaku nie powstydziła by się nawet sama "Queen Medb of Connacht" - najbardziej ze znanych starożytnych królowych wojowniczek Irlandii.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5360
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5360
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Składniki
Podsmażamy mięso na tłuszczu (Oliwie) blanszując razem z cebulką z dodatkiem pozostałych warzyw (z wyjątkiem pora i ziemniaków) aż wydadzą zapach i lekko się zrumieni mięso. Nastęnie dolewamy wody i dusimy aż do godziny czasu. Potem dodajemy ziemniaki gotując kolejne 15 do 20 minut. Na koniec dodajemy por i rozmaryn z pieprzem i solą , przez chwilę gotując aż por się zaparzy. Podajemy najlepiej gorące z garniszem z natki pietruszki czy ceińko tartej marchewki.