Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z nastaniem wiosny niecierpliwie czekałam na start młodych pokrzyw, powszechnie uważanych za uciążliwe chwasty. No, nie bez racji, przyznam szczerze, ale dla mnie to przede wszystkim darmowy pokarm, ziołowe zdrowie i kosmetyczny potencjał. Czekałam zatem niecierpliwie na młode pokrzywy. A one wciąż ociągały się i ociągały! W kiełkowaniu nie pomagały nocne przymrozki, zimne dni i lokalna susza, więc długo czekałam. Ale moja cierpliwość została wreszcie nagrodzona, bo po zimie zawsze przychodzi wiosna. Zawsze, przecież nie może być inaczej! Jaglanka z pokrzywą, zupa jaglana z pokrzyw, pokrzywowa jaglanka czy też zupa pokrzywowa z kaszą jaglaną. Moja znajoma szeroko propaguje jedzenie roślin dziko rosnących. Tworzy wpisy na swoim blogu, nagrywa i publikuje krótsze i dłuższe filmy, a nawet zdarza jej się edukować widzów porannych programów telewizyjnych! Tym razem podpatrzyłam u niej świetną zupę jaglaną z młodymi pokrzywami, idealną na wiosenny detoks.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 483
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 483
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 822
Składniki
Cebule obierz i posiekaj dość drobno.
W głębokim rondlu rozgrzej olej i podduś na nim cebulę. Mieszaj od czasu do czasu i postaraj się nie rumienić cebuli, bo tłoczonego na zimno oleju nie powinno się nadmiernie podgrzewać.
Do rondla dodaj gorącą wodę i sparzoną na sitku kaszę jaglaną.
Gotuj przez około 15 minut, dodając pod koniec świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową i sól do smaku.
Posiekane pokrzywy dodaj już na finiszu – zioła mają się sparzyć (m. in. dla bezpieczeństwa, gdyby mimo mycia miały znajdować się na nich jakieś niedostrzeżone, a niepożądane elementy), ale nie gotować długo.
Wystarczą 2-3 minuty.
Zupę możesz na koniec zmiksować blenderem-żyrafą albo na przykład w Speedcooku (zresztą w tym urządzeniu można też całą zupę ugotować). Ale nie miksuj zbyt dokładnie, na krem i miazgę. Niech będą trochę widoczne kawałki listków pokrzywy, bo to bardzo ładnie wygląda.
Tuż przed podaniem możesz posypać zupę w miseczkach jakąś posiekaną natką.
Jaglanka z pokrzywą jest bezglutenowa, wegańska i trochę dzika, jak prawie cała kuchnia Justyny. Smacznego!