Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Japoński rosół to znana azjatycka potrawa, serwowana w licznych restauracjach japońskich. Jest bardzo podobna w przygotowaniu do naszego rodzimego bulionu. Jest jednak bardziej wyrazisty, mocno doprawiony, z wyraźną nutą pikantnego imbiru. Dodatek sosu sojowego i wódki nadaje zupie ciekawego smaku umami. Całość jest mocno cebulowa i aromatyczna. Świetnie pasuje do azjatyckich dodatków: grzybów, makaronu, warzyw.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20305
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1070
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1253
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 20305
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1052
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4366
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1070
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1253
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4271
Składniki
Do dużego garnka włóż umyte wcześniej mięso z kurczaka i wołowinę. Zalej je wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Odcedź bulion.
Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz i rozgnieć. Marchewkę pokrój na kawałki. Imbir pokrój w plasterki. Szalotki posiekaj.
W innym garnku rozgrzej olej sezamowy. Dodaj cebule, czosnek, marchewkę i imbir. Podsmaż wszystko do skarmelizowania, uważając na czosnek.
Wlej przecedzony wcześniej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i natychmiast zmniejsz ogień. Gotuj całość przez minimum 1 godzinę. Dodaj sos sojowy i alkohol. Wymieszaj.
Usuń z bulionu wszystkie warzywa i odcedź zupę na sitku. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Japoński rosół wlej do bulionówek, w których znajduje się już makaron. Danie najlepiej smakuje dnia następnego i w następnych dniach, kiedy smaki się przegryzą.