Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Japoński rosół to znana azjatycka potrawa, serwowana w licznych restauracjach japońskich. Jest bardzo podobna w przygotowaniu do naszego rodzimego bulionu. Jest jednak bardziej wyrazisty, mocno doprawiony, z wyraźną nutą pikantnego imbiru. Dodatek sosu sojowego i wódki nadaje zupie ciekawego smaku umami. Całość jest mocno cebulowa i aromatyczna. Świetnie pasuje do azjatyckich dodatków: grzybów, makaronu, warzyw.
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 185
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 126
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 185
Kiedyś już chyba wspominałem, że przepis na ten sernik otrzymałem od mojej ps...
Odsłon: 126
Składniki
Do dużego garnka włóż umyte wcześniej mięso z kurczaka i wołowinę. Zalej je wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Odcedź bulion.
Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Czosnek obierz i rozgnieć. Marchewkę pokrój na kawałki. Imbir pokrój w plasterki. Szalotki posiekaj.
W innym garnku rozgrzej olej sezamowy. Dodaj cebule, czosnek, marchewkę i imbir. Podsmaż wszystko do skarmelizowania, uważając na czosnek.
Wlej przecedzony wcześniej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i natychmiast zmniejsz ogień. Gotuj całość przez minimum 1 godzinę. Dodaj sos sojowy i alkohol. Wymieszaj.
Usuń z bulionu wszystkie warzywa i odcedź zupę na sitku. Dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Japoński rosół wlej do bulionówek, w których znajduje się już makaron. Danie najlepiej smakuje dnia następnego i w następnych dniach, kiedy smaki się przegryzą.