Do góry

Zupy Przepis na:

Jarzynowy krem

Jarzynowy krem

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 2410

Pyszna zdrowa zupa z resztek z lodówki. Bardzo synąca

Składniki

  • Warzywa: cebula, kawałek dyni, 3-4 ziemniaki, 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora (opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek (lub olej)
  • Imbir, czosnek, chilli
  • 1,5 litra bulionu
  • Kubek soczewicy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jarzynowy krem

Przygotowanie

  1. Na początku podsmażamy cebulę, pora, chilli, czosnek i imbir.

    W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę

  2. Pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy do garnka i podsmażamy.

    Często mieszamy aby nic się nie przypaliło

  3. Dynię, marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę.

    Dodajemy do garnka i zalewamy bulionem.

  4. Gdy warzywa są już miękkie blendujemy całość i dodajemy namoczoną wcześniej soczewicę.

    Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy wody (lub bulionu jeśli coś zostało).

    Im dłużej soczewica moczyła się w wodzie tym szybciej się ugotuje (minimum to 15 minut).

    Nalewamy do miseczek, dekorujemy (ja lubię udokorować odrobiną sera feta, pietruszką i chili)

    Smaczengo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń