Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jesienna zupa z ciecierzycy"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 146
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Cebule, czosnek oraz marchewki obierz, opłucz, osusz, a potem drobno posiekaj. Morele pokrój w kosteczkę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 4 łyżki oleju. Przesmaż marchewkę.
Po chwili dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem, smaż razem jeszcze 1-2 minuty. Dodaj ciecierzycę z puszki wraz z zalewą oraz litr wody. Wsyp posiekane morele.
Opłucz 2 gałązki rozmarynu, otrzyj igiełki. Umyj i posiekaj kilka listków szałwii. Dodaj do zupy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.
Przesiej na stolnicę mąkę na makaron. Dodaj 2 łyżki oleju oraz 5 łyżek wody. Zagnieć ciasto, rozwałkuj na bardzo cienki placek.
Zroluj go i pokrój w cienkie paseczki. Wrzuć do gotującej się zupy. Przemieszaj, gotuj do miękkości makaronu. Gotową zupę posyp przed podaniem posiekanymi ziołami.
czas ok. 60 min; porcja – 490 kcal, cena 2,20 złŹródło: Świat kobiety