Do góry

Zupy Przepis na:

Kalafiorowa z kluseczkami

Kalafiorowa z kluseczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1517

Dodano:

Odsłon: 675

Lekka zupa z kalafiorem i kluseczkami którą zrobimy bardzo szybko. Dobrze jest mieć wcześniej ugotowany albo zamrożony wywar, wtedy zupa jest lepsza.

Składniki

  • 1/2 kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • por biała część
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • koper, natka pietruszki.
  • koper, natka pietruszki.
  • kluski: 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki wody
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafiorowa z kluseczkami

Przygotowanie

  1. Marchewkę obieram i kroję na plasterki, seler ścieram na tarce, por kroję drobno, kalafior dzielę na różyczki.Do garnka wlewam bulion, wrzucam warzywa wszystkie za wyjątkiem kalafiora, dodaję liść, ziele i gotuje 10 minut. Dodaje kalafior i gotuję dalej 5 minut.
    Mąkę, sól, jajko przekładam do miski i mieszam. W drugim garnku gotuję wodę i wlewam ciasto cienkim strumieniem przez widelec. Mieszam i gotuję 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluski przekładam do zupy, doprawiam,solą, pieprzem, śmietaną, dodaję koper, natkę.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń