Do góry

Zupy Przepis na:

Kalafiorowa z tartym kalafiorem zabielana.

Kalafiorowa z tartym kalafiorem zabielana.

Autor:

Przepisów i artykułów: 658 Ocena: 4107

Dodano:

Odsłon: 143

Witam was serdecznie w sobotę, to że zemnie dobry kombinator kulinarny to wy już to wiecie. Dlatego dziś polecam super zupkę kalafiorową przygotowaną inaczej niż tradycyjnie. Mam nadzieję że przepis przypadnie wam do gustu, o wiele szybciej się gotuje. Jak już też dobrze wiecie u mnie w kuchni jest przewaga zup ponieważ mąż za zupami przepada i bardziej się najada niż drugim daniem.

Składniki

  • 1 kg porcji z kaczki, kury i indyka,
  • 1 marchew 200 g,
  • 1 korzeń pietruszki 100g,
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaków i gęstości zupy),
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1,5 łyżki przyprawy z solą np. Vegeta lub ziarenka smaku,
  • 1 łyżka liści selera,
  • 1 łyżka liści pora,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 śmietana 330 g 12 %,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 500 g kalafiora.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kalafiorowa z tartym kalafiorem zabielana.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać porcje z kaczki, indyka i kurczaka ( wszystkiego razem kilogram ), następnie wkroić dowolnie marchew i korzeń pietruszki. Całość gotować do miękkości mięs. Gdy mięsa są już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz w czasie gotowania się wywaru z ziemniakami dodać liście selera i pora oraz ziela angielskie i liście laurowe, wsypać również przyprawę z dodatkiem soli i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków.

  2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje przygotować kalafior, oczyścić go z liści i głąbów następnie zetrzeć na tarce jarzynowej. Gdy ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie dodać starty na tarce jarzynowej kalafior i pogotować go do miękkości na małym ogniu.

  3. Jak zupa z kalafiorem się gotuje na wolnym ogniu wtedy śmietanę rozprowadzić ze szczyptą soli, cukrem oraz wywarem z gotującej się zupy. Dodać natkę pietruszki pokrojoną drobno i zalać przygotowana śmietaną gotującą się zupę od razu zamieszać, zagotować i zdjąć z ognia.

  4. Ugotowaną zupę można jeść z kromką chleba można również dodać szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Zupa kalafiorowa ugotowana w ten sposób bardzo dobrze smakuje, jeśli ktoś nie lubi śmietany nie ma konieczności jej dodawania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 17 października Witam zrobiłam, ale zamiast liści selera - dałam naciowego ( liści nie miałam ), starłam też 3 różyczki brokuła i dałam 1/2 pomidora bez skórki pokrojonego w kostkę. Dodałam też troszkę klusek kładzionych, a całość posypałam posiekaną natką pietruszki i koperkiem - super pomysł z tym tartym kalafiorem - w smaku bardzo dobra - polecam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosiamamba 03 października Witam, do składników proszę dopisać kalafiora bo gdzieś uciekł ( może boi się gotowania ) - pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń