Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywienie postne w staropolskiej kuchni było naprawdę surowe. W książce " Tradycje Polskiego Stołu" tak opisane są zwyczaje kulinarnego Wielkiego Postu: '' W dni postne (czyli środy, piątki i soboty) żywiono się głównie kartoflami, chlebem z grubej mąki, postnymi plackami-osuchami, żurem z mąki żytniej, owsianej lub otrąb, świeżą lub suszoną rzepą, pieczoną lub gotowana na gęsto, także gotowaną brukwią lub pasternakiem (jadano je na ogół bez żadnej omasty) Często jadano zupę kapuściankę z kapusty słodkiej lub kwaszonej albo kwasu kapuścianego (zwanego octem kapuścianym) zaprawianego mąką.
garnek do gotowania, nóż, deska do krojenia, mała patelnia
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4760
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418630
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4760
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418630
Składniki
Kapuścianka wielkopostna (jadana w poście w wielu regionach Polski) - przepis: Kwas z kapusty zagotować z posiekaną drobno, sparzoną cebulą, dodatkiem listka laurowego (bobkowego) i pieprzu. Zaprawić mąką lub śmietaną. Jeść z wyłożonymi na miski, kartoflami, ugotowanymi w całości lub z ugotowanymi w zupie kluskami "skubanymi", "rwanymi" z mąki żytniej czy kluskami kartoflanymi. Dla odmiany smaku do kwasu kapuścianego można dodać ugotowane, pokrojone w plastry czerwone buraki ćwikłowe. Na Kaszubach gotowano kapuściankę na wywarze z ryb.
Moja kapuścianka jest gotowana na bazie kapusty kiszonej, z dodatkiem garści kaszy jaglanej, omaszczona cebulą podsmażoną na oleju rzepakowym. Pozostawiłam czystą, nie podprawianą ani mąką ani śmietaną. Do niej podałam osobno, ziemniaczane puree.