Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywienie postne w staropolskiej kuchni było naprawdę surowe. W książce " Tradycje Polskiego Stołu" tak opisane są zwyczaje kulinarnego Wielkiego Postu: '' W dni postne (czyli środy, piątki i soboty) żywiono się głównie kartoflami, chlebem z grubej mąki, postnymi plackami-osuchami, żurem z mąki żytniej, owsianej lub otrąb, świeżą lub suszoną rzepą, pieczoną lub gotowana na gęsto, także gotowaną brukwią lub pasternakiem (jadano je na ogół bez żadnej omasty) Często jadano zupę kapuściankę z kapusty słodkiej lub kwaszonej albo kwasu kapuścianego (zwanego octem kapuścianym) zaprawianego mąką.
garnek do gotowania, nóż, deska do krojenia, mała patelnia
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5818
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9639
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 846
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5818
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9639
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 293
Składniki
Kapuścianka wielkopostna (jadana w poście w wielu regionach Polski) - przepis: Kwas z kapusty zagotować z posiekaną drobno, sparzoną cebulą, dodatkiem listka laurowego (bobkowego) i pieprzu. Zaprawić mąką lub śmietaną. Jeść z wyłożonymi na miski, kartoflami, ugotowanymi w całości lub z ugotowanymi w zupie kluskami "skubanymi", "rwanymi" z mąki żytniej czy kluskami kartoflanymi. Dla odmiany smaku do kwasu kapuścianego można dodać ugotowane, pokrojone w plastry czerwone buraki ćwikłowe. Na Kaszubach gotowano kapuściankę na wywarze z ryb.
Moja kapuścianka jest gotowana na bazie kapusty kiszonej, z dodatkiem garści kaszy jaglanej, omaszczona cebulą podsmażoną na oleju rzepakowym. Pozostawiłam czystą, nie podprawianą ani mąką ani śmietaną. Do niej podałam osobno, ziemniaczane puree.