Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka zupa z młodej kapusty z kluskami śląskimi
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 291
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 107
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 108
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 171
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 291
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 107
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 108
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 171
Składniki
Wędzonkę sparzyłam- czyli gotowałam ja 30 minut w niebulgoczącej wodzie. Pokrojone warzywa i przyprawy- oprócz soli i połowy koperku wrzuciłam do wywaru z wędzonki. Gotowałam przez 30 minut.
W międzyczasie zrobiłam kuleczki z ciasta na kluski śląskie. Ugotowane i ugniecione ziemniaki włożyłam do miski. Trzeba je uformować w tak zwane trzy czwarte, lub za piętnaście dwunasta. W powstałą przestrzeń wsypałam mąkę ziemniaczaną, i wbiłam jajo. Ja miałam ziemniaki z poprzedniego dnia, wiec już były osolone i z koperkiem. Po wyrobienia ciasta można formować kulki.
Kluski gotuję się parę minut od wypłynięcia, trzeba je wyjąc gdy lekko spuchną. Zupę po wyłączeniu ognia doprawiłam solą i posypałam koperkiem. Gdy się soli pod koniec, można jej mniej użyć, sól nie wnika w warzywa. Smacznego :)