Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka zupa z młodej kapusty z kluskami śląskimi
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17879
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
Odsłon: 97
Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 1991
dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
Odsłon: 164
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17879
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe naleśniki na słono, a do tego...
Odsłon: 97
Co powiesz na chleb z frytkownicy beztłuszczowej, który przygotujesz błyskawi...
Odsłon: 1991
dziś zapraszam Was na kolejne wspaniałe ciasto-tym razem to bardzo reprezenta...
Odsłon: 164
Składniki
Wędzonkę sparzyłam- czyli gotowałam ja 30 minut w niebulgoczącej wodzie. Pokrojone warzywa i przyprawy- oprócz soli i połowy koperku wrzuciłam do wywaru z wędzonki. Gotowałam przez 30 minut.
W międzyczasie zrobiłam kuleczki z ciasta na kluski śląskie. Ugotowane i ugniecione ziemniaki włożyłam do miski. Trzeba je uformować w tak zwane trzy czwarte, lub za piętnaście dwunasta. W powstałą przestrzeń wsypałam mąkę ziemniaczaną, i wbiłam jajo. Ja miałam ziemniaki z poprzedniego dnia, wiec już były osolone i z koperkiem. Po wyrobienia ciasta można formować kulki.
Kluski gotuję się parę minut od wypłynięcia, trzeba je wyjąc gdy lekko spuchną. Zupę po wyłączeniu ognia doprawiłam solą i posypałam koperkiem. Gdy się soli pod koniec, można jej mniej użyć, sól nie wnika w warzywa. Smacznego :)