Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka zupa z młodej kapusty z kluskami śląskimi
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 33
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 33
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Wędzonkę sparzyłam- czyli gotowałam ja 30 minut w niebulgoczącej wodzie. Pokrojone warzywa i przyprawy- oprócz soli i połowy koperku wrzuciłam do wywaru z wędzonki. Gotowałam przez 30 minut.
W międzyczasie zrobiłam kuleczki z ciasta na kluski śląskie. Ugotowane i ugniecione ziemniaki włożyłam do miski. Trzeba je uformować w tak zwane trzy czwarte, lub za piętnaście dwunasta. W powstałą przestrzeń wsypałam mąkę ziemniaczaną, i wbiłam jajo. Ja miałam ziemniaki z poprzedniego dnia, wiec już były osolone i z koperkiem. Po wyrobienia ciasta można formować kulki.
Kluski gotuję się parę minut od wypłynięcia, trzeba je wyjąc gdy lekko spuchną. Zupę po wyłączeniu ognia doprawiłam solą i posypałam koperkiem. Gdy się soli pod koniec, można jej mniej użyć, sól nie wnika w warzywa. Smacznego :)