Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak.

Kapuśniak.

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 2586

Dodano:

Odsłon: 4821

Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z kapustą tworzą dobre smaki, do tego boczek oraz przyprawy i obiad w formie zupki ugotowany. Taki kapuśniak jest bardzo zdrowy i zaspokoi nasze głody.

Składniki

  • 0,5 kg żeberek lub innego mięsa z kością,
  • 1 duża marchew,
  • 100 g boczku wędzonego parzonego,
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 8-10 ziemniaków w zależności od wielkości i gęstości zupy,
  • 1,5 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy z solą,
  • dodatkowo : pieprz ziołowy
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody, dodać dowolne mięso ( u mnie kostki żeberkowe ) oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości mięsa na kościach, następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liście laurowe, gotować do miękkości ziemniaków.

  2. W miedzy czasie gdy ziemniaki się gotują, pokroić grubiej boczek i go podsmażyć na rumiano. Następnie dodać kapustę pokrojoną drobno i gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Gdy kapusta jest już dość miękka dodać wcześniej usmażony boczek i jeszcze chwile pogotować.

  3. Kapuśniak zawsze podaję z dużą ilością pieprzu ziołowego bo wtedy najbardziej nam smakuje polecam serdecznie. Wszystkie foto co jak robione znajdziecie na moim blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń