Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak do ziemniaków.

Kapuśniak do ziemniaków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 701 Ocena: 4476

Dodano:

Odsłon: 282

Co powiecie na takie jedzenie które dziś zrobiłam, przypomniały mi się od razu lata dzieciństwa często nam mama tak gotowała jest przepyszna. Jeśli już tak ktoś jadł to wie jaki to smak. Ja osobiście wolałabym z kapusty kiszonej ale mąż uwielbia z kapusty słodkiej więc mu ugotowałam aby ucieszył swoje podniebienie.

Składniki

  • 500 g kapusty słodkiej już bez głąba,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 kg skrzydełek ( może być inne mięso ),
  • 2 łyżki kopru,
  • szczypta pieprzu czarnego.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak do ziemniaków.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać umyte skrzydełka ( miałam mrożone ) oraz marchew pokrojoną dowolnie.

  2. Gotować do miękkości skrzydełek, gdy już skrzydełka są miękkie wyjąć je z wywaru, ostudzić i oddzielić mięso od kości.

  3. Na wywar wrzucić poszatkowaną kapustę i ją po gotować doprawiając do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki.

  4. Gdy kapusta jest już miękka dodać oskubane mięso i nadal gotować na wolnym ogniu.

  5. Po chwili dodać majeranek chwilę po gotować ( cały czas gotowałam z przykrytą pokrywką ).

  6. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojony koper i całość po gotować już bez pokrywki.

  7. Taką kapustę podałam z ugotowanymi całymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń