Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak na wędzonce

Kapuśniak na wędzonce

Autor:

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48061

Dodano:

Odsłon: 2206

Popełniliśmy przepyszną zupę, która dzień po przygotowaniu jest jeszcze lepsza.

Składniki

  • 1 wędzony ogon wieprzowy
  • 1 kg wędzonych kości wieprzowych
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 por
  • 400 g ziemniaków
  • 6 liści laurowych
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki kaszy pęczak
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 300 ml soku z kiszonej kapusty
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy obrane jarzyny, por, liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżeczkę soli, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę.
    Wędzonki i warzywa wyjmujemy.
    Marchew kroimy w plasterki, seler w dużą kostkę, mięso oddzielamy od kości. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami i kaszą. Gotujemy kwadrans na średnim palniku.
    Kapustę kroimy, wrzucamy do zupy, wlewamy kwas z kapusty kiszonej.
    Gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie al’ dente.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 13 listopada Kapuśniaczek...idealny na jesienne chłodne dni:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń