Do góry

Zupy Przepis na:

kapuśniak na wędzonych żeberkach

kapuśniak na wędzonych żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 99 Ocena: 720

Dodano:

Odsłon: 175

tradycyny kapuśniak pachnący wędzonką

Składniki

  • kiszona kapusta - 1 kg
  • żeberka wędzone - 500 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • grzyby suszone - spora garść
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • liście laurowe - 4-5 szt
  • majeranek - 1 łyżka
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
kapuśniak na wędzonych żeberkach

Przygotowanie

  1. Żeberka pokroić na kawałki, kapustę lekko posiekać, razem włożyć do dużego garnka, zalać wodą, zagotować. Dodać suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe.

  2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do zupy. Gotować do miękkości.

  3. Ugotowane mięso wyciągnąć z garnka, oddzielić od kości, włożyć z powrotem do zupy. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać łyżkę mąki, zrobić zasmażkę.

  4. Zupę zaprawić zasmażką, dodać majeranek, pieprz i ewentualnie dosolić. Podawać z tłuczonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń