No i mamy „atak” na kiszoną kapustę.
Kapuśniak na żeberkach
Składniki
- 500-700 g żeberek wieprzowych
- 2 łyżki smalcu
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kaszy pęczak
- 500 g kapusty kiszonej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 szt ziela angielskiego
- 2 pomidory
- kminek
- sól, pieprz
Składniki
- 500-700 g żeberek wieprzowych
- 2 łyżki smalcu
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kaszy pęczak
- 500 g kapusty kiszonej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 szt ziela angielskiego
- 2 pomidory
- kminek
- sól, pieprz

Etapy przygotowania
Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość gotujemy do miękkości kapusty, do smaku doprawiamy, kminkiem, solą i pieprzem.
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 512
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 259
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 512
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 259



Składniki
- 500-700 g żeberek wieprzowych
- 2 łyżki smalcu
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 3-4 ziemniaki
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki kaszy pęczak
- 500 g kapusty kiszonej
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 szt ziela angielskiego
- 2 pomidory
- kminek
- sól, pieprz
Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość gotujemy do miękkości kapusty, do smaku doprawiamy, kminkiem, solą i pieprzem.
Pyszotka:)