Dzisiaj wychodzę do was z propozycją krzepiąco rozgrzewającej zupy, na bazie żeberek wieprzowych, oraz kapusty kiszonej, która jak powszechnie wiadomo, jest królową wielu polskich przepisów kulinarnych. Nasza rodzima kuchnia jest zdrowa, musi być sycąca ("taki mamy klimat") i jest niepowtarzalnie smaczna! W moim wariancie przyjemnie kwaśny smak kapuśniaku osiągniemy dzięki wzbogaceniu zupy sokiem z kapusty kiszonej, a wyrazistości doda jej spora ilość kminku. To wszystko, w połączeniu z wywarem z żeberek sprawia, że nikt nie pozostanie obojętny wobec kapuśniaku na żeberkach, bo do zmierzenia się z tym daniem wszystkich zapraszam! Szczegóły jak go zrobić, jak zwykle w linku. Życzę smacznego!
Kapuśniak na żeberkach
Składniki
- 700 g żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 4 liście laurowe
- 5 szt ziela angielskiego
- 500 ml soku z kiszonej kapusty
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 1 łyżka mąki
- Sól, pieprz
Składniki
- 700 g żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 4 liście laurowe
- 5 szt ziela angielskiego
- 500 ml soku z kiszonej kapusty
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 1 łyżka mąki
- Sól, pieprz

Etapy przygotowania
Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, zbieramy szumowiny. Dodajemy przyprawy (1 łyżeczkę soli i mielonego pieprzu), pokrojone w talarki marchewki, w kostkę zaś, ziemniaki. Gotujemy do miękkości, wlewamy sok z kiszonej kapusty i drobno posiekaną kapustę. Gotujemy przez 40 min z dodatkiem kminku. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mąkę, dodajemy chochlę wywaru z zupy, dokładnie łączymy. Wlewamy do całości, dokładnie łącząc. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19327
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 61

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3739
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 252
Ostatnio komentowane przepisy

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 19327
Przepyszny sos kaparowy. który przez dodatek jajek na twardo wspaniale wpasuj...
Odsłon: 61

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3739
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 252



Składniki
- 700 g żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 4 liście laurowe
- 5 szt ziela angielskiego
- 500 ml soku z kiszonej kapusty
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 1 łyżka mąki
- Sól, pieprz
Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, zbieramy szumowiny. Dodajemy przyprawy (1 łyżeczkę soli i mielonego pieprzu), pokrojone w talarki marchewki, w kostkę zaś, ziemniaki. Gotujemy do miękkości, wlewamy sok z kiszonej kapusty i drobno posiekaną kapustę. Gotujemy przez 40 min z dodatkiem kminku. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mąkę, dodajemy chochlę wywaru z zupy, dokładnie łączymy. Wlewamy do całości, dokładnie łącząc. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Świetny kapuśniak
Pyszotka:)
Pyszny i aromatyczny <3 Uwielbiam kapuśniak :D