Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak na żeberkach

Przepis dnia 2021-03-08
Kapuśniak na żeberkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 2370 Ocena: 52555

Dodano:

Odsłon: 1529

Dzisiaj wychodzę do was z propozycją krzepiąco rozgrzewającej zupy, na bazie żeberek wieprzowych, oraz kapusty kiszonej, która jak powszechnie wiadomo, jest królową wielu polskich przepisów kulinarnych. Nasza rodzima kuchnia jest zdrowa, musi być sycąca ("taki mamy klimat") i jest niepowtarzalnie smaczna! W moim wariancie przyjemnie kwaśny smak kapuśniaku osiągniemy dzięki wzbogaceniu zupy sokiem z kapusty kiszonej, a wyrazistości doda jej spora ilość kminku. To wszystko, w połączeniu z wywarem z żeberek sprawia, że nikt nie pozostanie obojętny wobec kapuśniaku na żeberkach, bo do zmierzenia się z tym daniem wszystkich zapraszam! Szczegóły jak go zrobić, jak zwykle w linku. Życzę smacznego!

Składniki

  • 700 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 4 liście laurowe
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 500 ml soku z kiszonej kapusty
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 1 łyżka mąki
  • Sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak na żeberkach

Przygotowanie

  1. Żeberka płuczemy, kroimy na kawałki, zalewamy zimną wodą (1,5 litra). Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, zbieramy szumowiny. Dodajemy przyprawy (1 łyżeczkę soli i mielonego pieprzu), pokrojone w talarki marchewki, w kostkę zaś, ziemniaki. Gotujemy do miękkości, wlewamy sok z kiszonej kapusty i drobno posiekaną kapustę. Gotujemy przez 40 min z dodatkiem kminku.

    Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mąkę, dodajemy chochlę wywaru z zupy, dokładnie łączymy. Wlewamy do całości, dokładnie łącząc.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń