Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z kapusty kiszonej i kaszy wiejskiej.

Kapuśniak z kapusty kiszonej i kaszy wiejskiej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 485 Ocena: 2586

Dodano:

Odsłon: 3673

Ja dziś nie próżnuje i obiad wcześniej gotuję choć bardzo źle się czuję. Podam wam z miłą chęcią przepis na zupę którą w dzieciństwie gotował nam dziadziuś a później i do chwili obecnej mama, choć z mama już nie mieszkam bo mam swoją rodzinę ale tradycyjne rodzinne dania bardzo często goszczą w moim domu, dlatego bardzo chętnie dzielę się tą tradycją z ludźmi. Jest mi bardzo miło gdy ktoś ugotuje z mojego przepisu a potem w komentarzu bardzo chwalą że przypomina im to dania z dzieciństwa.

Składniki

  • Dowolny kawałek mięsa (u mnie kostki żeberkowe 700 g),
  • 6-8 ziemniaków (w zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy),
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 1 średnia marchew,
  • kawałek pora (część zielona),
  • 300 g kapusty kiszonej,
  • 1 płaska łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżki pieprzu ziołowego.
  • dodatkowo : 100 g boczku.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak z kapusty kiszonej i kaszy wiejskiej.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody, dodać mięso z kością oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa na kościach.

  2. Jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu kaszę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków oraz kaszy. W czasie gotowania się ziemniaków z kaszą wkroić liść pora doprawić zupę dowolną przyprawą z solą i nadal gotować.

  3. Gdy ziemniaki i kasza są już miękkie dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli ktoś lubi kwaśniejszą można dodać sok z kapusty lub sok z cytryny a dla lepszego smaku pół łyżeczki cukru) oraz majeranek. Gotować do miękkości kapusty w międzyczasie dodając pieprz ziołowy oraz podsmażony na skwarki boczek i nadal gotować do pełnej miękkości kapusty.

  4. Gdy zupa jest już ugotowana odstawić aby wszystkie smaki połączyły się ze sobą, gdy postoi jest o wiele smaczniejsza.

  5. Zupę podałam dodatkowo z dużą ilością pieprzu ziołowego bo moim zdaniem z tym właśnie pieprzem kapuśniak jest najsmaczniejszy ale to już sami musicie wypróbować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń