Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś wymyśliłam kapuśniak inny niż dotychczas, czyli kapustę kiszoną podsmażyłam na oleju. Powiem wam że ten pomysł okazał się świetnym rozwiązaniem na pyszną zupę kapuścianą. Uwielbiam kapuśniak tak mega kwaśny że aż dziób wykręca na drugą stronę, ale nie każdy lubi taką kwaśne zupy.
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 130
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 166
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 20
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 58
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 26
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 130
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 166
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 20
Chrupiące placki z młodych ziemniaków z cebulą i przyprawami.
Odsłon: 58
Kasza jaglana ma mnóstwo wartości odżywczych, doskonale wpływa na nasze zdrow...
Odsłon: 26
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać kości żeberkowe na zupę, marchew pokrojoną dowolnie oraz wkroić liście selera i pora. Od czasu zagotowania gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach, w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki ( ja pokroiłam w większą kostkę ), wsypać suszoną włoszczyznę oraz przyprawę z solą. Gotować do miękkości ziemniaków.
W czasie gdy w zupie gotują się ziemniaki na patelnię wlać olej i dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną, podsmażyć ją do miękkości a miękkość będzie widoczna po zmianie koloru kapusty.
Jak już ziemniaki w zupie są miękkie dodać podsmażoną kapustę, cukier oraz majeranek i pogotować jakieś 15 - 20 minut. Na koniec gotowania się zupy na średnim ogniu wkroić drobno posiekaną natkę pietruszki, zagotować i zdjąć z ognia.
Ugotowany kapuśniak podałam z kawałkami mięsa z kości żeberkowych i obowiązkowo dużo pieprzu ziołowego ponieważ z tym pieprzem najlepiej mi smakuje mocno kwaśny kapuśniak. Jeśli ktoś nie lubi bardzo kwaśnego kapuśniaku wystarczy kapustę przed smażeniem przepłukać w zimnej wodzie i na durszlaku osuszyć z nadmiaru wody.