Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wbrew pozorom to wcale nie nowość, danie to odkryłam sięgając do książki z kuchnią staropolską.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2465
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2465
Składniki
Żeberka i kości zalej 2,5 litra wody. Zagotuj. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę. Dołóż ziele i liście laurowe. Włóż wcześniej opłukane grzyby. Gotuj wywar przez ok. 45-60 minut. Posiekaj kapustę. Włóż do innego garnka. Zalej dwoma szklankami wody i gotuj do miękkości. Boczek pokrój w kostkę. Smaż na patelni do czasu aż wytopi się tłuszcz. Dołóż drobno posiekaną cebulę. Poczekaj aż cebula się zeszkli. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Wyjmij mięso i włoszczyznę. Mięso oddziel od kości i pokrój na małe kawałki. Dołóż do wywaru. Dodaj boczek, cebulę i kaszę. Gotuj przez kwadrans. Dołóż kapustę. Zupę zabiel śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj cukier i majeranek. Chwilę pogotuj, żeby smaki się przegryzły.