Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z kaszą pęczak

Kapuśniak z kaszą pęczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3561

Dodano:

Odsłon: 3777

Wbrew pozorom to wcale nie nowość, danie to odkryłam sięgając do książki z kuchnią staropolską.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe- 2,3 szt.
  • wędzone kości na wywar
  • wędzony boczek- 25 dag
  • włoszczyzna- 1 szt
  • kiszona kapusta- 50 dag
  • suszone grzybki- 2 szt.
  • Cebula biała- 2 szt.
  • kasza pęczak- 10 łyżek
  • Ziele angielskie- 5 szt.
  • liście laurowe- 3 szt.
  • śmietana- do zabielenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier
  • majeranek
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka i kości zalej 2,5 litra wody. Zagotuj. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę. Dołóż ziele i liście laurowe. Włóż wcześniej opłukane grzyby. Gotuj wywar przez ok. 45-60 minut. Posiekaj kapustę. Włóż do innego garnka. Zalej dwoma szklankami wody i gotuj do miękkości. Boczek pokrój w kostkę. Smaż na patelni do czasu aż wytopi się tłuszcz. Dołóż drobno posiekaną cebulę. Poczekaj aż cebula się zeszkli. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Wyjmij mięso i włoszczyznę. Mięso oddziel od kości i pokrój na małe kawałki. Dołóż do wywaru. Dodaj boczek, cebulę i kaszę. Gotuj przez kwadrans. Dołóż kapustę. Zupę zabiel śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj cukier i majeranek. Chwilę pogotuj, żeby smaki się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń