Do góry

Zupy Przepis na:

Kapuśniak z kiełbasą

Kapuśniak z kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 759 Ocena: 5036

Dodano:

Odsłon: 1733

Jak wam mijają te upalne dni ? Ja już wytrzymać nie mogę ale jakoś sobie radzę. Kto uwielbia słodką kapustę w każdej postaci na pewno zechce skorzystać z takiej formy jedzenia jakie dziś przygotowałam. U mnie wielbicielem słodkiej kapusty jest mąż ja nie przepadam o wiele bardziej jestem zakochana w kapuście kiszonej. Jak to mój mąż mówi " matka ty abyś miała kapustę kiszoną i śledzie to byś przeżyła " on dobrze wie co jest moim rarytasem, za śledzie bym oddała wszystko no prawie wszystko.

Składniki

  • 1,500 kg kapusty słodkiej młodej,
  • 2 marchewki 250 g,
  • 620 g kiełbasy śląskiej regionalnej,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 1 pęczek kopru 30 g,
  • 1/4 kostki smalcu.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniak z kiełbasą

Przygotowanie

  1. 700 ml wody ( można użyć wywaru z gotowanej wcześniej golonki lub z mięsa gotowanego na kanapki ). Dodać poszatkowaną kapustę słodką oraz marchew pokrojoną dowolnie. Gotować do miękkości kapusty, można dodać ziela angielskie i liście laurowe.

  2. Gdy kapusta jest już miękka przygotować kiełbasę w pętkach, usunąć z niej skórkę pokroić w krążki lub jak kto woli. Dodać do kapusty z marchwią i nadal gotować na średnim ogniu. Następnie doprawić całą kapustę do smaku ( nie za dużo bo kiełbasa jest dość słonawa podczas robienia jej na gorąco ), wsypać łyżkę majeranku i jeszcze chwile pogotować.

  3. Jak już kapusta z resztą ładnie się ugotowała dodać smalec i jeszcze dosłownie dwie minutki pogotować wtedy ładnie zmieni kolor z zielonego na złocisty. Na sam koniec dodać drobno pokrojony koper świeży, zamieszać i zdjąć z ognia.

  4. Ugotowany kapuśniak a prawidłowo kapustę na rzadko podałam z ziemniakami okraszonymi skwarkami ze słoninki. Tak przygotowana kapusta to wspomnienia mego dzieciństwa bardzo często mama właśnie tak gotowała nam kapustę do ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń