Bardzo szybki i prosty kapuśniak z kiszonej kapusty. Ja gotowałam ją około 25 minut. Zupa idealna dla zabieganych i zapracowanych. Bardzo smaczna, lekko kwaskowata i bardzo sycąca.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki
- 4-5 ziemniaków
- 1 słoik kapusty kiszonej z marchewką
- kilka plastrów boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka mięsna (przyprawa)
- 1 liść laurowy
- 1 ziarnko ziela angielskiego
- 2 litry wody
- sól i pieprz
Składniki
- 4-5 ziemniaków
- 1 słoik kapusty kiszonej z marchewką
- kilka plastrów boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka mięsna (przyprawa)
- 1 liść laurowy
- 1 ziarnko ziela angielskiego
- 2 litry wody
- sól i pieprz

Etapy przygotowania
Na dużej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy.

Następnie dodajemy odcedzoną i pokrojoną kapustę.

Do kapusty dodać liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy 8-10 minut.

Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać je wodą, zagotować i gotować je około 10 minut.

Następnie wrzucić do ziemniaków kapustę z boczkiem.

Dodać kostkę mięsną. Mieszamy i gotujemy zupę około 5 minut.

Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!

Przepis w Waszym wykonaniu (18)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 274

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 62

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2689
Ostatnio komentowane przepisy
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Owoce
- Wiśnie
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
Odsłon: 274

Dzisiaj kotlety mielone, które przygotowujemy na wiele sposobów. Oto mój kole...
Odsłon: 62

Przepis dnia
Karkówka w Coli i katchupie to pyszna propozycja na obiadek.Miesko wychodzi p...
Odsłon: 2689



Składniki
- 4-5 ziemniaków
- 1 słoik kapusty kiszonej z marchewką
- kilka plastrów boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka mięsna (przyprawa)
- 1 liść laurowy
- 1 ziarnko ziela angielskiego
- 2 litry wody
- sól i pieprz
Na dużej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek. Do podsmażonego boczku dodajemy cebulę i lekko ją rumienimy.
Następnie dodajemy odcedzoną i pokrojoną kapustę.
Do kapusty dodać liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i dusimy 8-10 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę. Zalać je wodą, zagotować i gotować je około 10 minut.
Następnie wrzucić do ziemniaków kapustę z boczkiem.
Dodać kostkę mięsną. Mieszamy i gotujemy zupę około 5 minut.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!
Nagłówek wystarczy na ślinotok :P
no przepyszny kapuśniaczek,az mi ślinka leci na takie kwaskowe jedzonko:)
No, no, rozbijasz bank ostatnimi przepisami :D Biorą, jak rybki w przerębli hehehe. Taką "kwasielinkę" z dodatkami to ja lubię :)
Jaka lekka, smaczna zupa!